Premiul I la Olimpiada Naţională de Limbi Clasice adus la Caransebeş de un elev seminarist

Premiul I la Olimpiada Naţională de Limbi Clasice adus la Caransebeş de un elev seminarist
Tânărul Petru Terziu, elev în clasa a X a la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş a obţinut premiul I la faza naţională a Olimpiadei de Limbi Clasice.
Autor: Serviciul Prezidial
În perioada 6-11 aprilie, Liceul Pedagogic „Ștefan Odobleja” din Drobeta Turnu Severin a găzduit Olimpiada de limbi clasice. 125 de liceeni din toată țara au luat parte la acest concurs naţional.

Cei 215 liceeni au ales să-și testeze cunoștințele la limbile clasice, 180 la limba latină, și puțin peste 30 de elevi la limba greacă veche. Acestă proporție se datorează faptului că limba greacă se studiază în principal în seminariile teologice și foarte rar în liceele cu profil filologic.

Seminaristul Petru Terziu elev în clasa a X-a la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş a adus în judeţul Caraş-Severin premiul I la Olimpiada Naţională de Limbi Clasice – secţia greaca veche- , obţinând nota 9,55, devansând cu un punct şi jumătate pe elevul clasat pe poziţia a II a. Tânărul elev a participat la această olimpiadă naţională, la îndrumarea pr. Prof. Pavel Marcu, cadru didactic la Seminarul Teologic caransebeşan, sub îndrumarea şi pregătirea atentă a studentului Alexandru Matasă, multiplu olimpic naţional la disciplina greacă veche şi colaborator al Episcopiei Caransebeşului.

Pentru această performanţă, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a răsplătit osteneala tânărului elev şi a îndrumătorilor săi cu premii constând în sprijin financiar şi cărţi de specialitate.

Tânărul seminarist ne-a mărturisit „Pentru mine a fost o bucurie şi onoare să reprezint şcoala teologică din Caransebeş la această competiţie de nivel naţional pentru că prin aceasta am contribuit umil la prestigiul şcolilor teologice în general. Încurajarea Preasfinţiei Sale, prin premiul oferit este un privilegiu pentru un elev seminarist şi mă bucur că Dumnezeu m-a luminat şi mi-a dăruit înger de înţelepţire”. Întrebat dacă va mai participa la aceste olimpiade, seminaristul Petru Terziu ne-a mărturisit: „Mă voi pregăti temeinic ca şi în anul următor să aduc în Caransebeş un premiu la olimpiadă”.

„Am observat o râvnă şi o dorinţă de a cunoaşte tainele limbii elene clasice, iar eu nu am făcut decât să sprijin această dorinţă, văzându-mi începuturile în ochii acestui elev”, ne-a declarat studentul Alexandru Matasă, multiplu olimpic naţional la disciplina greaca veche, meditatorul şi supraveghetorul pregătirii elevului Petru Terziu.

Pe lângă elevul Petru Terziu şi alţi elevi ai Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş s-au calificat şi au participat la Olimpiada Naţională de Religie pentru seminariile teologie, obţinând rezultate îmbucurătoare. Toţi aceştia vor fi evidenţiaţi festiv, încurajaţi şi premiaţi la festivitatea de închidere a anului şcolar de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.

Data: 20 aprilie 2010 • Vizualizări: 2135