Preoții din Protopopiatul Reșița împreună în rugăciune cu ierarhul lor

Preoții din Protopopiatul Reșița împreună în rugăciune cu ierarhul lor

Album foto
Preoții din Protopopiatul Reșița au fost miercuri, 22 noiembrie, în comuniune euharistică cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului
Autor: Serviciul Prezidial
Preoții din Protopopiatul Reșița au fost miercuri, 22 noiembrie, în comuniune euharistică cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, participând la Sfânta Liturghie săvârșită de către ierarh în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul reșițean Govândari. Cu toții s-au împărtășit cu Sfintele Taine, așa cum se obișnuiește în fiecare an în Eparhia Banatului Montan la începutul Postului Nașterii Domnului.

„Suntem obișnuiți în Eparhia Caransebeșului ca la finalul fiecărui an să ne adunăm cu toți preoții, să săvârșim Sfânta Liturghie și să ne împărtășim cu Sfintele Taine, încununând prin această Liturghie pe care o putem numi festivă, toate proiectele, evenimentele și realizările din eparhia noastră. Este o Liturghie solemnă pentru că ne împărtășim cu toții din același potir, preoții care sunt în misiune în fiecare duminică și sărbătoare în parohiile încredințate lor spre păstorire. Într-o zi pe an ne adunăm la sfânta biserică doar noi preoții ca să-L rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să continuăm misiunea și lupta cea bună în ogorul Bisericii Sale. Nu putem să-I mulțumim Arhiereului celui Veșnic, mai bine, mai frumos, mai complet, decât la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, împărtășindu-ne cu Trupul și Sângele Său. De fapt Euharistia înseamnă mulțumire și recunoștință adusă Preabunului Dumnezeu”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Comuniunea euharistică este o parte a conferințelor preoțești de toamnă, care în acest an s-au desfășurat în două etape. Conferința propriu-zisă a avut loc în luna octombrie atunci când toți preoții din eparhie au participat la întâlnirile cu Părintele Stelian Tofană de la Cluj, iar întâlnirea în rugăciune se desfășoară la începutul acestui post pentru primirea Trupului și Sângelui Domnului Iisus Hristos.

Părintele Episcop Lucian a vorbit la finalul Sfintei Liturghii și despre datoria preotului de a-și purta crucea și de a-și conduce credincioșii păstoriți spre Împărăția Cerurilor: „Evanghelia care s-a citit astăzi în cadrul Sfintei Liturghii se încheie cu acest cuvânt binecunoscut al Mântuitorului care ne spune: «Oricine vrea să vină după Mine să se lepede de sine să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie». Chiar dacă suntem în postul Nașterii Domnului acest îndemn al Fiului lui Dumnezeu rămâne valabil în toată vremea și în tot ceasul. Fiecare suntem datori să ne purtăm cu demnitate și responsabilitate crucea pe care ne-am asumat-o și atunci când suntem în comuniune euharistică primim putere de sus, har peste har și binecuvântare și îi mulțumim Domnului pentru toate darurile și binefacerile revărsate asupra noastră și Îl rugăm să ne ajute să continuăm pe mai departe misiunea pe care Arhiereul cel Veșnic ne-a dat-o și anume să fim păstori de suflete”, a adăugat ierarhul de la Caransebeș.

Toți preoții din cele 4 protopopiate ale Episcopiei Caransebeșului se împărtășesc la Sfintele Liturghii săvârșite de către Preasfințitul Lucian în fiecare protopopiat. În cadrul Sfintei Liturghii de miercuri, Părintele Episcop Lucian l-a hirotonit diacon pe Valentin Costea ce va fi numit preot pe seama Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Bocşa.


Data: 23 noiembrie 2017 • Vizualizări: 1377