Prima ediţie a Festivalului Internaţional „Porţile poeziei”

Prima ediţie a Festivalului Internaţional „Porţile poeziei”
Miercuri 1 iunie, sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea”, a Episcopiei Caransebeşului, a fost gazda unui festival internaţional de poezie intitulat „Porţile poeziei”, la care au fost invitaţi poeţi din ţară şi străinătate
Autor: Serviciul Cultural
Miercuri 1 iunie, sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea”, a Episcopiei Caransebeşului, a fost gazda unui festival internaţional de poezie intitulat „Porţile poeziei”, la care au fost invitaţi poeţi din ţară şi străinătate. Manifestarea culturală s-a bucurat şi de prezenţa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Totodată au participat elevi şi studenţi ai celor două instituţii de învăţământ teologic din Caransebeş, precum şi numeroşi iubitori de poezie.

Reuşita acestui eveniment i se datorează d-nei Liubiţa Raichici, Director executiv al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a Judeţului Caraş-Severin, care s-a implicat în mod activ în organizare alături de părintele Daniel Alic, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeşului. Au fost invitaţi poeţi din peste zece ţări, care au încântat audienţa prin originalitatea versurilor, profunzimea mesajului poetic şi intensitatea trăirilor transmise.

În debutul manifestării, Didina Curea, binecunoscută solistă de muzică folk din judeţul Caraş Severin, a interpretat la chitară două piese care au introdus publicul într-o atmosferă perfectă pentru poezie. De asemenea, intervenţiile muzicale ale grupului Katharsis de-a lungul festivalului nu au făcut decât să intensifice emoţiile şi sentimentele transmise prin vers.

La final Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a precizat: „Suntem la prima ediţie a Festivalului de poezie „Porţile poeziei”, şi noi, Episcopia Caransebeşului, am deschis astăzi, 1 iunie, porţile instituţiei noastre, dar mai ales porţile sufletului nostru, ca în acestă instituţie bisericească, dar mai cu seamă în inimile noastre, să vibreze cu gândul şi cuvântul poezia şi mesajul poetic transmis de dumneavoastră astăzi, când Biserica Ortodoxă încheie Praznicul Învierii Domnului şi deschide Praznicul Înălţării Domnului la cer. Nu se putea încheia Praznicul Învierii Domnului mai frumos, decât prin găzduirea unui festival de poezie.. Ne bucurăm foarte mult că la interferenţa acestor două praznice împărăteşti, sărbători creştine, poeţi din Caransebeş, Reşiţa, din Caraş Severin, din Banat, din România, din SUA, din Spania, Grecia, Polonia, Serbia, Japonia, de pe toate meridianele, toate continentele, au venit aici ca să ne prezinte poezia care este nemuritoare, poezia care ne dă viaţă, poezia care trebuie să rămână şi să răsune în sufletul fiecăruia dintre noi. Încheiem această manifestare, pe care o numim divino-umană, pentru că ne-am aflat aici tocmai în timpul liturgic cuvenit Vecerniei Praznicului Înălţării Domnului. Vă mulţumim dumneavoastră tuturor celor care aţi participat la acest banchet spiritual şi liric şi vă dorim ca în fiecare an să poposiţi şi la Episcopia Caransebeşului, pentru că vom avea întotdeauna porţile deschise, poarta instituţiei, dar mai ales poarta inimii”.

Prima ediţie a Festivalulului Internaţional de poezie „Porţile poeziei” s-a bucurat de o apreciere considerabilă din partea publicului, iar Episcopia Caransebeşului intenţionează să încurajeze desfăşurarea unor astfel de manifestări culturale în viitor.

Data: 1 iunie 2011 • Vizualizări: 753