Proiect european lansat în Episcopia Caransebeşului

Proiect european lansat în Episcopia Caransebeşului
Seminar de lansare a aplicaţiilor informatice şi platformei on-line realizate în cadrul proiectului cu finanţare europeană, în Episcopia Caransebeşului
Autor: Câmpean Anca / Darius Herea
Marţi, 22 februarie 2011 în Sala „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului, a avut loc seminarul de lansare a aplicaţiilor informatice şi platformei on-line, realizate în cadrul proiectului: „Pregătirea resurselor umane pentru valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural naţional”.

Cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor umane 2007-2013, pe Axa Prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”, proiectul este implementat cu aportul a patru instituţii partenere: Episcopia Severinului şi Strehaiei, Episcopia Caransebeşului, Muzeul Regiunii „Porţile de Fier” din Drobeta-Turnu Severin şi Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Presov, Slovacia, având ca principal obiectiv valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural naţional din Sud - Vestul României, respectiv din judeţele Mehedinţi şi Caraş-Severin.

În acest sens, se vor constitui 11 centre de lucru interregionale ce vor pregăti specialişti în domeniu, dezvoltându-se totodată o reţea informatică ce va realiza conexiunea dintre centrele de lucru, o platformă online de colaborare cu două baze de date electronice, două pagini web şi două muzee virtuale cu bunurile de patrimoniu aflate în administrarea Episcopiei Caransebeşului şi Episcopiei Severinului şi Strehaiei. În cadrul workshop-urilor se va realiza transferul de expertiză de la partenerul internaţional către grupul ţintă prin care 948 persoane vor fi informate cu privire la noile tehnici de gestiune şi clasare a bunurilor de patrimoniu, 250 angajaţi participanţi la cursul de perfecţionare - muzeograf, 80 angajaţi specializaţi în domeniul gestiunea şi clasarea bunurilor culturale, 80 angajaţi iniţiaţi în utilizarea TIC, 80 angajaţi iniţiaţi în limba engleză, 50 angajaţi perfecţionaţi în specialitatea de formator. De asemenea, se vor dezvolta două parteneriate pe termen lung încheiate cu autorităţile şi actorii din domeniul patrimoniului cultural, în vederea protejării acestuia.

În cuvântul de binecuvântare, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a subliniat legătura strânsă dintre cele două eparhii şi a prezentat echipa de proiect de la Caransebeş. A urmat discursul domnului director executiv al Direcţiei pentru Operaţiuni Vamale Caraş-Severin, Zănescu Cătălin, care a scos în evidenţă importanţa pregătirii profesionale specifice muncii de evaluare, conservare şi punere în valoare a patrimoniului cultural. Pr. Daniel Alic, consilierul cultural şi managerul Centrului Coordonator Caransebeş a făcut o prezentare a patrimoniului din judeţ arătând pe scurt, importanţa existenţei unui sistem electronic de evidenţă şi gestiune a bunurilor de patrimoniu. A urmat Pr. Ion Văran, protopopul Oraviţei. De asemenea, au fost prezenţi la eveniment şi reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene pentru Cultura, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Caraş-Severin, Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Prefecturii judeţului Caraş-Severin, Inspectoratului de Poliţie Caraş-Severin, Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin, Primăriei municipiului Caransebeş şi Muzeului Regiunii „Porţile de Fier” Drobeta Turnu Severin.
Prea Sfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a adresat un cuvânt de binecuvântare, exprimând totodată mulţumiri partenerilor din proiect, pentru colaborarea deosebit de frumoasă.

În a doua parte a seminarului, Pr. Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeşului şi responsabil bază de date Centrul Coordonator Caransebeş, a făcut o prezentare multimedia a proiectului, pe etapele de desfăşurare, lansând totodată aplicaţiile informatice şi platforma on-line. Părintele a arătat că în acest fel, pot fi replicate atât cursurile de formare, dar şi noul mod electronic de gestiune a informaţiilor şi datelor privind patrimoniul cultural utilizate internaţional, inclusiv a sistemului informatic de gestiune DOCPAT, prin intermediul centrelor de lucru teritoriale şi la alte instituţii din cele două regiuni şi din ţară.


Data: 22 februarie 2011 • Vizualizări: 1223