Proiectul „Alege şcoala!“ în Episcopia Caransebeşului

Proiectul „Alege şcoala!“ în Episcopia Caransebeşului
Marţi, 19 octombrie a.c., în sala de festivităţi a Episcopiei Caransebeşului, a avut loc prima şedinţă de instruire a formatorilor din cadrul proiectului „Alege Şcoala!
Autor: Pr. Teodor Dănuţ Coste
Marţi, 19 octombrie a.c., în sala de festivităţi a Episcopiei Caransebeşului, a avut loc prima şedinţă de instruire a formatorilor din cadrul proiectului „Alege Şcoala! 2“, care are ca scop prevenirea şi combaterea fenomenului abandonului şcolar şi a delincvenţei juvenile, la copiii din mediul rural şi urban cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani. La această sesiune de informare au fost prezenţi experţii formatori din partea partenerilor de proiect: părintele conf.univ.dr. Erdei Miron, din partea Patriarhiei Române şi domnul Bîja Andrei Mihail de la Fundaţia World Vision România, precum şi 35 de preoţi din protopopiatele Caransebeş şi Băile Herculane.

Proiectul „Alege şcoala! 1“, a fost iniţiat în anul 2009, de către Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România pentru 10 eparhii din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Proiectul, este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

La al III-lea congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor“, ţinut la Palatul Patriarhiei în perioada 1-2 septembrie 2010, programul de prevenire a abandonului timpuriu al şcolii „Alege şcoala!” a fost extins la nivel naţional, urmând a fi implementat în 19 eparhii din ţară, între care şi Episcopia Caransebeşului cu 85 de parohii, împărţite în două grupe.

Proiectul „Alege Şcoala 2” presupune sesiuni de informare şi formare a preoţilor, organizarea taberelor de creaţie (pentru 3000 de copii) şi un concurs naţional cu o tematică aleasă în prealabil. La nivelul fiecărei parohii, vor fi incluşi în proiect 9 copii, dintre care 3 vor merge în taberele organizate.

Faţă de proiectul „Hristos împărtăşit copiilor“ în cadrul căruia preotul ţine la biserică o cateheză bazată pe dialog cu tinerii, „Alege şcoala!“, se ocupă de copiii cu probleme sociale din cauza sărăciei părinţilor sau datorită faptului că părinţii sunt plecaţi în străinătate şi ei sunt în pericol de a abandona şcoala. În cadrul comunităţii parohiale copiii cuprinşi în proiect trebuie să simtă că cineva le poartă de grijă, dezinteresat, cu dragoste şi dăruire părintească.

Data: 20 octombrie 2010 • Vizualizări: 1122