Proiectul național „Hristos împărtășit copiilor” în dezbatere la Caraiman

Proiectul  național „Hristos împărtășit copiilor” în dezbatere la Caraiman
În perioada, 16-18 septembrie 2014, la Centrul Social Pastoral „Sfânta Cruce” Caraiman-Buștenicel, s-a desfășurat cel de-al șaptelea Congres Național „Hristos împărtășit copiilor”
Autor: Serviciul Social-Misionar
La eveniment au fost prezenți responsabilii cu cateheza parohială din toate eparhiile Patriarhiei Române, iar discuțiile au fost moderate și prezidate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, alături de părintele Constantin Naclad – coordonatorul proiectului „Hristos împărtășit copiilor”. Au participat, de asemenea, domnul prof. dr. Nicolae Adrian Lemeni – consilier patriarhal al Sectorului Teologic – Educațional, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu – expert – formator în cadrul proiectului „Alege Școala”, dl. Romeo Moșoiu – consiler al ministrului educației naționale, precum și dl. Cătălin Popa – director național al Fundației World Vision România.

În cadrul congresului, a fost analizat stadiul de implementare al proiectelor catehetice derulate la nivel național de Patriarhia Română în parteneriat cu Fundația World Vision și derulate în cadrul programului național „Hristos împărtășit copiilor”. În acest context, reprezentanții eparhiilor – inspectori sau consilieri responsabili cu activitatea de catehizare – au prezentat raportul de activitate pentru anul catehetic 2013 (perioada septembrie 2013 – august 2014). Din partea Episcopiei Caransebeșului au fost prezenți părintele inspector Mihai Ciucur – coordonatorul Departamentului de tineret, alături de părintele Cristian Gheorghe Manole – responsabil cu cateheza parohială pentru protopopiatele Reșița și Moldova Nouă.

Dintre hotărârile importante luate cu ocazia acestei întruniri, pentru Eparhia Caransebeșului este de interes faptul că proiectul „Alege Școala” va fi reluat în zece eparhii din Patriarhia Română (printre care și Episcopia Caransebeșului) printr-o finanțare europeană pe Axa prioritară 2, DMI 2.2 „Prevenirea și corectarea părăsirii timpurii a școlii”. În cadrul acestui proiect, în Episcopia Caransebeșului vor fi înființate, în parteneriat cu diverse școli, patru centre inovative la Caransebeș, Reșița, Oravița și Moldova Nouă în cadrul cărora se vor derula activități specifice atât prevenirii abandonului școlar, cât și activități în plan catehetic la care vor lua parte și părinții copiilor.

De asemenea, în cadrul congresului, s-a mai hotărât alcătuirea unui Ghid catehetic – instrument necesar în activitățile catehetice derulate de preoți și profesori la nivelul parohiilor, cât și editarea unui Manual de modele catehetice care va conține 70 de „povești de succes” în ceea ce privește activitățile misionare și catehetice cu copiii.

În final s-au purtat discuții pe marginea proiectelor specifice ce urmează a fi derulate de către Birourile de cateheză din eparhii în anul 2015 – „Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi în Patriarhia Română”.

Data: 19 septembrie 2014 • Vizualizări: 812