Proscomidia – o lecţie deschisă şi practică!

Proscomidia – o lecţie deschisă şi practică!
Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul Lunca Bârzavei-Govândari al Reşiţei a fost din nou gazdă primitoare pentru elevii Şcolii Gimnaziale Nr.7 Reşiţa
Autor: Prof. Diana Raţiu
Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul Lunca Bârzavei-Govândari al Reşiţei a fost din nou gazdă primitoare pentru elevii Şcolii Gimnaziale Nr.7 Reşiţa. Întrucât programa şcolară presupune studierea Sfintei Liturghii, elevii din clasele a VII-a au avut prilejul să participe la o lecţie deschisă, desfăşurată în Sfânta Biserică.

Luni, 5 martie, clasa a VII-a A a fost întâmpinată de către părintele Petru Berbentia, care a săvârşit rânduiala Proscomidiei, special pentru cei de faţă. După rostirea rugăciunii ,,Împărate ceresc”, părintele a deschis lecţia oferind explicaţia cuvântului ,,proscomidie”. Apoi, copiii au aflat ce sunt prescurile şi numărul lor, cum se traduce sintagma ,,NI-KA”, care este imprimată pe Sfântul Agneţ, ce semnifică acesta şi ce sunt miridele, ce sfinţi sunt amintiţi şi de ce. Părintele a dat explicaţii despre locul săvârşirii Proscomidiei, despre obiectele liturgice, vasele şi acoperămintele folosite, şi a amintit în mod special semnificaţia şi simbolistica fiecăruia în parte. A continuat apoi cu explicarea fiecărui gest liturgic ce însoţeşte pregătirea pâinii şi vinului, ca daruri oferite care se transformă în Sfânta Liturghie, în Sfântul Trup şi Scumpul Sânge a Domnului, Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Unul dintre elevi a ajutat preotul, citind rugăciunile din rânduiala Proscomidiei. Toţi elevii au urmărit cu atenţie săvârşirea Proscomidiei precum şi gesturile, rugăciunile şi obiectele liturgice, care au stârnit curiozitatea acestora. Întrebările au venit de la sine, mai ales că limbajul folosit a fost pe înţelesul tuturor şi a permis înţelegerea celor desfăşurate în acest act liturgic.

Preotul a apreciat implicarea Doamnei profesoare Ortensia-Diana Raţiu şi şi-a manifestat nădejdea că aceste „lecţii deschise” vor deveni o activitate repetabilă, Biserica fiind un adevărat „laborator” pentru orele de religie desfăşurate în şcoală. La sfârşitul lecţiei, părintele a împărţit calendare de buzunar şi prescurile, spre încântarea tuturor copiilor, aceştia mulţumind cu căldură pentru primirea făcută şi lecţia desfăşurată.

Data: 6 martie 2018 • Vizualizări: 298