Resfințirea Bisericii din incinta Seminarului Teologic din Caransebeș

Resfințirea Bisericii din incinta Seminarului Teologic din Caransebeș

Album foto
În ajunul sărbători Sfinților Împărați Constantin și Elena, miercuri, 20 mai, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a resfințit Biserica Paraclis episcopal din incinta Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș
Autor: Serviciul Prezidial
În ajunul sărbători Sfinților Împărați Constantin și Elena, miercuri, 20 mai, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a resfințit Biserica Paraclis episcopal din incinta Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. Ierarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, profesori la institutul de învățământ teologic, după slujba de resfințire, a oficiat Sfânta Liturghie. La final s-a săvârșit Slujba Parastasului pentru toți preoții și profesorii care au ostenit la Seminarul Teologic. La sfintele slujbe au fost prezenți elevii seminariști și numeroși credincioși din localitate, foarte mulți dintre ei, la momentul potrivit împărtășindu-se cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi seminariști, conduși de părintele profesor Gheorghe Tistu.

„Astăzi a fost un prilej de îndoită bucurie, anticipând sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena și liturghisind chiar la odovania Praznicului Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Am resfințit acest sfânt locaș deoarece după paisprezece ani s-au făcut ample lucrări de restaurare și înfrumusețare, mai ales în interior și în special la Sfânta Masă, care a fost placată cu marmură. Le mulțumim părinților profesori, ostenitorilor, elevilor Seminarului nostru și tuturor credincioșilor, care în fiecare duminică și sărbătoare vin la această sfântă biserică, pentru că s-au atașat foarte mult de bisericuța de lemn, cum este cunoscută aici, în rândul credincioșilor”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În cadrul Sfintei Liturghii părintele Constantin Mihail Călin, duhovnicul Seminarului Teologic, a fost hirotesit sachelar, această distincție primind-o pentru osteneala depusă, atât în activitatea desfășurată cu elevii seminariști, cât și pentru implicarea în înfrumusețarea bisericii.

„Am trăit împreună cu profesorii și elevii Seminarului Teologic o zi de înălțare duhovnicească, la această bisericuță în care elevii seminariști își desfășoară practica liturgică, tipiconală, omiletico-catehetică, dar și locul în care ei se formează și aplică ceea ce învață la clasă. Această biserică a fost construită pentru tineri și dorim să le fie acestora lumină, ca și ei să fie lumină altora, așa cum se pregătesc în această școală”, a arătat părintele Constantin Train, directorul Seminarului Teologic din Caransebeș.

Biserica cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena din Caransebeș a fost construită în anul 2000, ca și paraclis episcopal și a fost pusă în grija sectorului de tineret al Episcopiei Caransebeșului, fiind târnosită în anul 2011 de către ÎPS Laurențiu Streza, pe atunci Episcopul Caransebeșului. Din anul 2002 biserica de lemn, cum este denumită, a funcționat ca și parohie și a avut acest statut până la 1 septembrie 2012, când Preasfințitul Părinte Lucian, i-a redat destinația inițială și a fost pusă în slujba tinerilor elevi seminariști din Caransebeș.


Data: 20 mai 2015 • Vizualizări: 915