Resfințirea Bisericii din Parohia Vrani

Resfințirea Bisericii din Parohia Vrani

Album foto
În Duminica a 5-a după Rusalii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a resfințit Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Parohia Vrani, Protopopiatul Moldova Nouă
Autor: Serviciul Prezidial
La 30 iunie, 1844, Biserica din Parohia Vrani, Protopopiatul Moldova Nouă, a fost târnosită de către episcopul de atunci al Vârșețului și Caransebeșului, Ștefan Popovici. Astăzi, 9 iulie, la 173 de ani, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului resfințește sfântul locaș, deoarece în ultima perioadă a suferit ample lucrări de renovare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior, în special la sfântul altar. Încă de dimineață credincioșii comunității din Vrani au venit la Sfânta Biserică, îmbrăcați în costume populare, pentru a participa la slujba de sfințire oficiată de Preasfințitul Lucian. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită în continuare de către ierarh, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

„Înaintașii noștrii au ctitorit această monumentală biserică, noi suntem datori s-o conservăm și să păstrăm toate aceste odoare sfinte pe care le-am primit în dar de la moșii și strămoșii noștrii, și ce este mai de preț pentru o comunitate de credincioși, decât sfânta biserică, locașul de rugăciune. Mă bucur foarte mult, că un preot tânăr, dar dinamic și activ a reușit împreună cu bunii săi credincioși, ca într-un timp foarte scurt să înfrumusețeze, să împodobească și să renoveze în exterior și interior această biserică veche, din secolul al 19-lea, dar astăzi cea mai nouă din punct de vedere spiritual din cuprinsul Episcopiei Caransebeșului. Așadar, mulțumim tuturor pentru osteneală, pentru dragoste și pentru faptul că aici am văzut atașament față de Casa lui Dumnezeu”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

Credincioși de toate vârstele s-au rugat alături de clerul slujitor pentru revărsarea Duhului Sfânt peste Casa lui Dumnezeu și peste fiecare credincios ce alcătuiește în Parohia Vrani. Pentru jertfa depusă în slujba lui Dumnezeu, a Bisericii Sale și a credincioșilor dați în păstorire, părintele paroh Nicolae Ionescu a fost hirotesit de către Chiriarh, iconom. De asemenea, Părintele Episcop le-a oferit tuturor celor ce au fost alături de păstorul lor Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”.

Parohia Vrani numără 165 familii cu 562 credincioși. Biserica parohială cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Vrani a fost ridicată în anul 1808. A fost târnosită de către episcopul Vârșețului și Caransebeșului, Ștefan Popovici, la 30 iunie, 1844.


Data: 9 iulie 2017 • Vizualizări: 2592