Resfinţirea bisericii parohiei Duleu

Resfinţirea bisericii parohiei Duleu

Album foto
În a III a Duminică după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a resfinţit biserica parohiei Duleu din protopopiatul Reşiţa
Autor: Serviciul Prezidial
Deşi are în componenţă puţine peste 100 de familii, comunitatea parohiei Duleu din protopopiatul Reşiţa, în frunte cu părintele paroh Dragoş Vasile au restaurat interiorul şi exteriorul bisericii parohiale.

Într-o atmosferă de sărbătoare şi într-un cuget românesc aparte, specific Văii Pogănişului, credincioşii din Duleu au luat parte la slujba de resfinţire a bisericii din localitate. Locaşul de cult a fost construit în anul 1908 şi a fost târnosit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului la data de 23 septembrie 1974. Enoriaşii mai înaintaţi în vârstă îşi aduc aminte şi în ziua de astăzi că slujba de târnosire a fost cenzurată de către membrii ai regimului ateu, care au interzis ierarhului, clerului şi credincioşilor de a înconjura biserica în ziua sfinţirii pentru a nu deranja şedinţa de partid ce se desfăşura vis a vis de lăcaşul ortodox.

Cu toate acestea, la această dată, credincioşii au putut să-şi primească Ierarhul aşa cum se cuvine şi să participe nestingheriţi la slujba de resfinţire, în final având posibilitatea să se închine înaintea sfântului jertfelnic, primenit şi pecetluit cu acest prilej. În cadrul dumnezeieştii Liturghii, Chiriarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Călin Mihail, care va fi hirotonit întru preot pe seama parohiei Ştinăpari din protopopiatul Oraviţa. Părintele paroh Dragoş Vasile a fost hirotesit deopotrivă întru sachelar, în semn de preţuire Chiriarhală părintească.

În finalul sfintei slujbe, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a pus la sufletul credincioşilor sfatul evanghelic de a-şi întocmi ca prioritate pentru viaţă, dobândirea veşniciei, căci toate celelalte ni se vor adăuga nouă. Preasfinţia Sa amintea: „Trupul fără suflet este mort, este un stârv care se strică, pe când sufletul este veşnic şi de aceea trebuie să aibă prioritate în existenţa noastră. Nu putem îngriji numai lucrurile vremelnice, aşa cum tinde să ne îndemne societatea contemporană, căci aşa ne irosim scopul existenţei noastre şi îl relativizăm devenind superficiali, fără fond şi copleşiţi de formă. Mântuitorul Iisus a învăţat pe cei din vremea aceea, pe noi cei de astăzi şi în veci, nu să ne irosim trupul neglijându-l, ci să-l folosim pentru a ne îmbogăţi sufletul înveşnicindu-l.”

Parohia Duleu este ultima parohie din protopopiatul Reşiţa, din cele 50 de parohii care formează protopopiatul, în care Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian nu a slujit în cei peste patru ani de arhipăstorire la Caransebeş.
Data: 13 iunie 2010 • Vizualizări: 1162