Resfinţirea Catedralei episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae” din Gyula-Ungaria

Resfinţirea Catedralei episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae” din Gyula-Ungaria
În Duminica a IV-a din Post, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a participat la resfințirea catedralei episcopale din Gyula
Autor: www.mitropolia-banatului.ro
Duminică, 30 martie, Catedrala Episcopală din Gyula a îmbrăcat haine de sărbătoare. Un sobor de şapte ierarhi în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat slujba de resfinţire a sfântului lăcaş, recent restaurat în cadrul unui proiectului european transfrontalier încheiat între Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, Arhiepiscopia Aradului şi Fundaţia publică pentru dezvoltarea localităţii Otlaca Pustă din Ungaria.

Cu acest prilej, au fost sfinţite şi binecuvântate şi lucrările de amenajare a parcului de lângă Catedrala episcopală, ce au cuprins construirea unui altar de vară din lemn şi a două porţi din lemn, în stil maramureşean, atât pentru a se delimita spaţiul liturgic, cât şi pentru promovarea valorilor tradiţionale româneşti.

Soborul slujitorilor a fost alcătuit din ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Lukian, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria şi Administrator al Eparhiei Sârbe din Timişoara, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Româneşti din Ungaria, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, preoţi şi diaconi de la parohiile ortodoxe româneşti din Ungaria, precum şi reprezentanţi ai Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria.

La sărbătoarea românilor ortodocşi din Gyula au luat parte şi numeroşi credincioşi de la mai multe parohii din ţară, reprezentaţi din partea statului român, oficialităţi maghiare, precum şi coloboratori în cadrul proiectului european transfrontalier.După slujba de sfinţire, soborul slujitorilor a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala „Sfântul Ierarh Nicolae”. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul parohiei arădene Micălaca Veche II.

După slujbă, reprezentatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pr. Ion Armaşi, secretarul Sectorului relaţii bisericeşti, interreligioase şi comunităţi bisericeşti externe al Patriarhiei Române, a înmânat din partea Patriarhului României mai multe acte de cinstire celor implicaţi în cadrul proiectului european transfrontalier. De asemenea, PS Siluan a dăruit din partea Episcopiei Ortodoxe Româneşti din Ungaria plachete comemorative şi diplome de cinstire tuturor celor care au avut un rol semnificativ în buna desfăşurare şi implementare a proiectului.

Evenimentele prilejuite de resfinţirea Catedralei episcopale de la Gyula au mai cuprins o conferinţă de presă şi un atelier de lucru, cu toţi cei implicaţi în cadrul proiectului, dar şi cu cei dornici să cunoască mai multe despre rezultatele implementării acestuia.

Data: 31 martie 2014 • Vizualizări: 1060