Resfinţirea picturii bisericii Mănăstirii Hurezi

Resfinţirea picturii bisericii Mănăstirii Hurezi
În Duminica a XXI-a după Rusalii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a participat la resfințirea bisericii Mănăstirii Hurezi din județul Vâlcea, Arhiepiscopia Râmnicului
Autor: www.basilica.ro
Duminică, 12 octombrie 2014, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a resfinţit pictura bisericii mănăstirii vâlcene Hurezi, ctitorie a Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit 15 ierarhi din ţară şi străinătate.

Soborul de ierarhi a fost format din: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, Înaltpreasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Naum, Mitropolit de Ruse, Înaltpreasfinţitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanaţilor, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Daniil, Episcop Locţiitor al Episcopiei Daciei Felix, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfinţitul Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că fresca de la Hurezi este un model de pictură bizantină, iar în această ctitorie brâncovenească s-a format o adevărată şcoală de pictură.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu am resfinţit această pictură deosebit de frumoasă care a fost terminată la data de 30 septembrie 1694 şi ea a fost faza ultimă a construirii acestei biserici care a durat din 1690 până în 1694. Această pictură a inspirat pictarea altor biserici, chiar ctitorii ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu şi desigur alte biserici care au găsit aici un model de pictură bizantină şi întotdeauna actuală pentru a arăta că biserica este simbolul veşniciei în timp pentru că Mântuitorul Iisus Hristos, Capul Bisericii este acelaşi şi ieri, astăzi şi în veci”, a evidenţiat Preafericirea Sa.

Patriarhul României a mai arătat că prin această restaurare a picturii trebuie să învăţăm taina înnoirii vieţii duhovniceşti.

„După cum o pictură frumoasă cu timpul se acoperă de praf, de fum şi nu se mai vede frumuseţea cea dintâi tot aşa creştinul botezat care a primit haină nouă, luminoasă la botez, cu timpul din cauza păcatelor, cu gândul, cu cuvântul sau cu fapta, îşi înnegreşte adesea haina sufletului şi are nevoie de restaurarea duhovnicească pentru a ajunge din nou la frumuseţea cea dintâi a hainei luminoase de la botez. Restaurarea, curăţirea, înfrumuseţarea se face prin pocăinţă, prin rugăciune, prin împărtăşirea cu Sfintele Taine şi prin fapte bune”.

După slujba de resfinţire a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Patriarhul României, împreună cu cei 15 ierarhi din ţară şi străinătate.

Au participat credincioşi din toată Arhiepiscopia Râmnicului care s-au închinat la moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu, aduse de la Bucureşti de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române le-a vorbit miilor de pelerini despre legătura dintre libertatea omului de a se ruga şi fericirea lui.

„Când omul se roagă înseamnă că este liber. Când nu se mai roagă înseamnă că ceva îl ţine sub o stăpânire nevăzută. De aceea se spune Doamne, la Tine am scăpat, învaţă-mă să fac voia Ta. Numai când iubeşte pe Dumnezeu şi pe semeni omul este cu adevărat liber. Când urăşte pe semeni şi când uită pe Dumnezeu este înrobit, este limitat, este înrobit într-o stare de egoism, de singurătate. De aceea, o mulţime de oameni care nu se mai roagă suportă cu greu suferinţa, suportă cu greu boala şi mulţi dintre ei din deznădejde se sinucid. Sunt studii ştiinţifice care arată că omul credincios trece mai uşor prin greutăţile vieţii decât cel necredincios”, a explicat Preafericirea Sa.

Patriarhul României a spus că doar omul bun si milostiv se aseamănă cu Dumnezeu.

„Nu e suficient să fii evlavios, trebuie să fii şi milostiv. Sunt o mulţime de oameni foarte evlavioşi, ţin posturile, se roagă mult, dar sunt zgârciţi. Nu dau un leu, nu ajută pe nimeni. Deci, problema este că Hristos Domnul nu spune ca inima să fie doar curată, ci să fie şi bună, adică omul bun, milostiv este cel care se aseamănă cu Dumnezeu cel milostiv”, a mai explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

După rostirea cuvântului de învăţătură, Patriarhul României a dăruit Mănăstirii Hurezi un fragment din Moaştele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu care vor rămâne definitiv la ctitoria sa.

A urmat apoi cuvântul Înaltpreasfinţitului Irineu, Mitropolitul Olteniei care a mulţumit Patriarhului României.

„Preafericirea Voastră, aţi venit şi ne-aţi adus acest odor de mare preţ. Ni l-aţi adus pentru noi şi pentru generaţiile următoare. Aţi venit împreună cu Sfântul Constantin Brâncoveanu ca să ne arătaţi semnul dragostei pe care îl purtaţi întotdeauna pentru noi şi pentru Biserica Ortodoxă Română. Iată că astăzi venind aici Preafericirea Voastră împliniţi dorinţa Sfântului Constantin Brâncoveanu de a avea Patriarhul său şi nu într-un fel obişnuit, ci într-un fel desăvârşit”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

La rândul său, Înaltpreasfinţitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului i-a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru primirea raclei cu un fragment din moaştele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu.

„Aş vrea să vă mulţumesc pentru dragostea pe care aţi avut-o în această zi sfântă de a veni aici la mănăstirea Hurezi, ctitoria de suflet a Domnitorului Sfânt Constantin Brâncoveanu şi pentru a dărui acest odor de mare preţ, această raclă cu o părticică din moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu care va rămâne aici în locul unde şi-a dorit să-şi afle odihna cea veşnică. De asemenea, aş vrea să vă mulţumesc pentru că împreună cu o parte din membrii Sfântului Sinod din patru mitropolii, Mitropolia Munteniei şi a Dobrogei, Mitropolia Olteniei, Mitropolia Ardealului şi Mitropolia Banatului, aţi săvârşit după 320 de ani slujba de sfinţire a picturii bisericii pentru că în urmă cu 320 de ani această biserică a fost sfinţită de către mitropolitul Ţării Româneşti”, a transmis Înaltpreasfinţia Sa

Patriarhul României a acordat stareţei aşezământului, dar şi celor care au sprijinit lucrările de restaurare a picturii, Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni”. Totodată au mai fost acordate Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu” şi Diploma omagială „Sfinţii Martiri Brâncoveni”. Pentru mănăstire, Preafericirea Sa a mai oferit o icoană şi mai multe cărţi de cult.

Pentru mănăstirile Surpatele şi Brâncoveni, Întâistătătorul Bisericii noastre a dăruit câte o icoană cu sfântul voievod, având incrustate părticele din sfintele sale moaşte

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie i-a oferit la final Preafericirii Sale o icoană cu Sfinţii Martiri Brâncoveni, iar pentru racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Constantin Brâncoveanu de la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou, Înaltpreasfinţia Sa a oferit un acoperământ brodat, cu chipul Sfântului Constantin.

Racla cu Moaştele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu a plecat ieri spre Iaşi, la sărbătoarea Sfintei Cuvioasei Parascheva.

Data: 13 octombrie 2014 • Vizualizări: 642