Reşiţeni, la „Săptămâna mondială de rugăciune pentru unitatea creştinilor” din Italia

Reşiţeni, la „Săptămâna mondială de rugăciune pentru unitatea creştinilor” din Italia

Album foto
Un grup de preoţi şi credincioşi din Reşiţa au mers în Italia pentru a participa la Săptămâna de rugăciune ecumenică din catedralele din Pesaro şi Fano, precum şi din biserica „Sf. Francisc” din Urbino
Autor: Pr. Petru Berbentia
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, preoţi şi credincioşi din parohiile ortodoxe ale Banatului de Munte au vizitat parohii din Italia şi au închegat prietenii cu credincioşii de acolo. De asemenea, au primit cu bucurie oaspetii veniţi din parohiile cu care sunt în legatură. Mai mult decât atât, urmare a vizitelor comune de la nivelul parohiilor, Primăria Municipiului Reşiţa a încheiat sau sunt în curs de a semna protocoale de înfrăţire cu Primăria din Pesaro şi Loreto, din regiunea Marche.

În acest an, ca răspuns la vizita din vara anului 2012 a unei delegaţii de la Parohia „Catedrala Arhiepiscopală- Adormirea Maicii Domnului” din Pesaro, un grup de ortodocşi români au mers în Italia pentru a participa la Săptămâna de rugăciune ecumenică din catedralele din Pesaro şi Fano, precum şi din biserica „Sf. Francisc” din Urbino ( 18-20 ianuarie 2013). La aceste seri de rugăciune au participat şi delegaţiile bisericii evanghelice luterane din Danemarca, a bisericii anglicane precum şi cu ierahii episcopiilor din Fano şi Urbino. Membrii delegaţiei române au participat activ la desfăşurarea programului de rugăciune şi au constat cu plăcere că la rostirea Simbolului de credinţă, organizatorii au folosit versiunea niceo-constantinopolitană ( fără adausul „filioque”).

Ca o pregătire a acestor seri de rugăciune, delegaţia bănăţeană, alcătuită din patru familii şi condusă de preotul Petru Berbentia, de la Parohia Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari din Reşiţa, a avut întâlniri cu un grup de familii şi cu Consiliul pastoral al Catedralei Arhiepiscopale din Pesaro. Întâlnirile au fost ziditoare şi lămuritoare pentru dorinţa de cunoaştere a celor din Italia şi din România, discutându-se multe aspecte practice ale vieţii parohiale din cele două biserici. De faţă au fost şi preotul paroh Gino Rossini, dar şi preotul Roberto Sarti, cel care este reprezentantul parohiei în această relaţie de prietenie cu parohia reşiţeană.

De asemenea, delegaţia română a avut ocazia să viziteze Catedrala mitropolitană şi să primească explicaţii despre renumitele mozaicuri creştine din secolele patru şi şase, mozaicuri ce se găsesc sub pavimentul actual al bisericii, dar care pot fi văzute în toată splendoarea lor. A fost vizitat şi Muzeul de artă, unde au fost văzute exponate foarte vechi de pictură religioasă şi de ceramică şi porţelan, specifice zonei.

Un alt moment important a fost vizita la „Palatul ducal” edificat în sec. XV, şi care este acum palat guvernamental şi sediul Prefecturii provinciei Pesaro, precum şi întâlnirea oficială de la Palatul Primăriei din Pesaro, cu domnul viceprimar Enzo Belloni şi consilierii pe probleme religioase, culturale şi sociale, Marco Signoreti şi Gerardo Corraducci, prezenţi la Reşiţa în vara anului trecut. Delegaţia românească a avut şi o întâlnire frăţească la palatul arhiepiscopal cu monseniorul Piero Coccia, arhiepiscopul de Pesaro, întâlnire în care s-a discutat despre bunele noastre relaţii şi despre continuarea lor.

În data de 19 ianuarie, delegaţia română a participat la parohia „Sf. Familie” din Fano, condusă de preotul Vicenzzo Solazi, la simpozionul „ Unitatea creştinilor pentru o nouă evanghelizare”, conferinţa fiind susţinută de preotul Mario Florio, directorul Oficiului pentru pastoraţie ecumenică şi dialog interreligios. Pentru că în Pesaro, comunitatea românească a format o parohie condusă de preotul Constantin Corniş şi a primit în folosinţă gratuită o biserică de la romano-catolici, duminică 20 ianuarie am fost prezenţi în mijlocul românilor de acolo şi ne-am rugat împreună.

Trebuie remarcate deasemenea toate cuvintele apreciative rostite de pr. Robero Sarti de la Catedrala din Pesaro, la adresa Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian, pentru deschiderea către bune relaţii cu cei din Pesaro şi pentru ospitalitatea dovedită şi la vizita delegaţiei italiene în România, în vara anului 2012.

Din data de 20 ianuarie au fost prezenţi şi şapte tineri de la Liceul „Traian Lalescu” din Reşiţa, conduşi de profesorul de Religie, preotul Nicolae Chiosa. Ei au avut un program special desfăşurat cu tineri din parohia „Borgo Santa Maria” în 20 şi 21 ianuarie, iar în 22 ianuarie am fost împreună la Catedrala „Sfânta Casă din Nazaret” din Loreto, dar şi la Centrul de tineret „ Giovani Paolo II” de la Montorso-Loreto. Acolo s-a făcut o prezentare video a pelerinajului de la Assizi la Loreto, desfăşurat şi de tinerii români în Octombrie 2012, dar s-a semnat şi un acord de parteneriat între Asociaţia de părinţi de la liceul reşiţean şi Asociaţia de tineret a centrului ecumenic de la Loreto, în vederea implementării unui proiect european.

Ca o ultimă informaţie, trebuie să amintim faptul că Preasfinţitul Părinte Lucian a adresat un mesaj special pentru serile de rugăciune, mesaj care a fost tradus pentru cei prezenţi şi care a fost pus în mapa tuturor participanţilor la cele trei seri de rugăciune, precum şi la seminarul de la Fano. Ne-am bucurat astfel, să prezentăm dorinţa noastră de înţelegere şi prietenie şi să continuăm relaţiile cu romano-catolicii din cele trei episcopii .

Data: 24 ianuarie 2013 • Vizualizări: 923