„Rezistența anticomunistă din Banatul de munte”

„Rezistența anticomunistă din Banatul de munte”
Marți, 16 mai, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian și cu participarea părintelui protopop Nicolae Pereș, preoţii aparţinători Cercului pastoral-misionar Valea Almăjului s-au reunit în Biserica parohială cu hramul „Adormirea Sf. Ap. şi Ev. Ioan” din comuna Prigor
Autor: Pr. Mihail Călin
Marți, 16 mai, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian și cu participarea părintelui protopop Nicolae Pereș, preoţii aparţinători Cercului pastoral-misionar Valea Almăjului s-au reunit în Biserica parohială cu hramul „Adormirea Sf. Ap. şi Ev. Ioan” din comuna Prigor.

Întâlnirea a debutat cu o rugăciune-acatist închinată Sfinţilor Împăraţi şi apărători ai creştinismului, Constantin şi Elena, iar din soborul slujitorilor au făcut parte pr. Nicolae Băcilă de la parohia Bănia, pr. Ilie Nicolicea de la parohia Borlovenii Noi şi pr. Vasile Grecu-Boiaş de la parohia Borlovenii Vechi.

În a doua parte a întâlnirii preoţii prezenţi au avut bucuria şi cinstea, de a-l avea în mijlocul lor pe distinsul profesor Pavel Panduru, originar din satul Putna, care a susţinut un discurs cu tema „Rezistența anticomunistă din Banatul de munte”.

„În zona Almăjului şi în general în Banatul de munte, toată lumea s-a opus instalării noului regim comunist, lucru ce a dus la formarea anumitor grupuri care au luptat împotriva sistemului de atunci printre care şi preoţi. Preoţii din acea vreme nu au stat deoparte, i-au sprijinit pe oameni, i-au intărit, îndemnat şi binecuvântat. Printre aceşti preoţi se remarcă pr. Coriolan Iosif Buracu din Prigor, pr. Alimpe Aldescu din Borlovenii Vechi, pr. Pavel Bogoevici din Bănia, pr. Tiberiu Şuta de la Lăpușnicul Mare, dar şi alții”, a subliniat domnia sa.

La final părintele protopop i-a mulțumit domnului profesor Pavel Panduru pentru discursul ţinut, transmițând totodată cuvântul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Lucian.

Data: 17 mai 2017 • Vizualizări: 1799