Români din Banatul de Munte la românii din Sutjeska

Români din Banatul de Munte la românii din Sutjeska
A devenit o tradiţie ca de prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, românii ce trăiesc de o parte şi de alta a frontierelor din sud-vestul ţării, să se întâlnească. Întâlnirea este la Sărcia ( Sutjeska) din Voivodina, provincie autonomă a Serbiei
Autor: Pr. Petru Berbentia
A devenit o tradiţie ca de prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, românii ce trăiesc de o parte şi de alta a frontierelor din sud-vestul ţării, să se întâlnească. Întâlnirea este la Sărcia ( Sutjeska) din Voivodina, provincie autonomă a Serbiei. Cei care se întânesc acolo sunt românii de la parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari” din Reşiţa, precum şi cei de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Bocşa Montană. Şi în acest an, având binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, românii s-au rugat împreună, cu ocazia prăznuirii hramului bisericii.

La orele dimineţii, delegaţiile venite din România au fost întâmpinate de membrii Consiliului parohial, de ortodocşii din Sărcia şi de preoţii Episcopiei Dacia Felix, pr.Gabriel Bandu - protopopul Toracului, pr. Cristian Popi - administratorul parohie aflată în sărbătoare şi pr. Emanuel Mojic de la parohia Toracul Mic.

Au venit preotul Petru Berbentia din Reşiţa - cel ce a început acum opt ani relaţia de bună frăţietate cu sărcienţii, pr. Samuel Şendroni, de la aceaşi parohie reşiţeană, pr. Ciprian Coştiş de la Bocşa Montană, pr. Ioan Mermeze de la parohia Giarmata Vii şi pr. Popa Dumitru de la Dobra ( Alba). Au răspuns invitaţiei organizatorilor şi Dl. Erwin Iosef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Banatul de Munte, Dl. Nicolae Plujar, preşedintele Asociaţiei culturale „Reşiţa Română”, precum şi un numeros grup de credincioşi din Bocşa.

La vremea cuvenită Sfânta Liturghie a fost săvârşită de toţi preoţii prezenţi, iar pr. Emanuel Mojic a rostit un frumos cuvânt de învăţătură despre Sfântul Dimitrie.Veniţi din Reşiţa, tinerii ce alcătuiesc grupul coral „Strana Strămoşească” de la parohia din Govândari, au împodobit sărbătoarea cu cântarea de strană specifică Banatului istoric.

După otpustul Sfintei Liturghii, soborul a săvârşit slujba îndătinată de binecuvântare şi tăiere a colacului de hram, o rânduială specifică Banatului, în care se aduce mulţumire Lui Dumnezeu pentru toate darurile cu care ne întăreşte. Conform tradiţiei, un al „naş” al bisericii a preluat ştafeta purtării de grijă pentru toate necesităţile sfântului locaş în anul ce urmează.

Au urmat mesajele transmise de protopopul Toracului, precum şi de preoţii veniţi din Ţară, care au oferit şi amintiri ale prezenţei lor la Sărcia. În finalul întâlnirii din biserică, Dl. Pavel Pancaricean-Lonti, ca şi preşedinte al Consiliului parohial şi condeier în grai, foarte cunoscut, precum şi Dl. Valeri Moşescu, epitropul şi artizanul acestor întâlniri de suflet au oferit preotului Petru Berbentia un semn al recunoştinţei lor pentru toate eforturile depuse de-a lungul anilor pentru dezvoltarea acestei relaţii între români. Au oferit o cheie a sufletelor lor, însoţită de un mesaj în grai bănăţean:

Ție cheia asta îţi dăm
Cu ea uşa ne-ai dăschis
Şî cu toţi noi ne rugăm
Hramu-n veci să nu fie-nchis”După toate acestea a urmat o agapă cu adevărat frăţească, moment în care s-au pus la punct coordonatele activităţilor comune ce vor fi desfăşurate in viitor.Şi aşa a mai trecut o zi, în care am vrut să nu uităm CĂ SUNTEM ROMÂNI !

Data: 27 octombrie 2016 • Vizualizări: 317