Rugăciune și meditație duhovnicească în Parohia Rugi

Rugăciune și meditație duhovnicească în Parohia Rugi

Album foto
Este o tradiție ca în prima săptămână din perioada Triodului credincioșii din Parohia Rugi a Protopopiatului Caransebeș să se bucure de slujbe în fiecare seară, având invitați mai mulți preoți, dar și monahi
Autor: Serviciul Cultural
Este o tradiție ca în prima săptămână din perioada Triodului credincioșii din Parohia Rugi a Protopopiatului Caransebeș să se bucure de slujbe în fiecare seară, având invitați mai mulți preoți, dar și monahi, care le și împărtășesc oamenilor mesaje de meditație duhovnicească.

Numite seri duhovnicești, aceste zile de împreună rugăciune au adunat și anul acesta foarte mulți credincioși în Biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului” din Rugi, ca să se încarce din punct de vedere spiritual pentru perioada de post și pentru Praznicul Învierii Domnului. Într-una din aceste seri invitat a fost părintele arhmadrit Casian Ruseț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, care a săvârșit Slujba Vecerniei și a transmis celor prezenți un cuvânt de mângăiere și de încurajare, îndemnându-i la o viață spirituală autentică, sinceră și profundă. Săptămâna duhovnicească s-a încheiat duminică cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, oficiată de 7 preoți.

„Această practică misionară a serilor duhovnicești, chiar și înaintea Postului Mare, este o practică de bun augur din punct de vedere duhovnicesc, spiritual, pentru că oamenii văd și o dinamică a misionarismului bisericesc. Spun o dinamică deoarece vin preoți din mai multe parohii, preoți de la Centrul eparhial, ieromonahi, care aduc un mesaj proaspăt credincioșilor. La slujba pe care am săvârșit-o am încercat să pun la inima credincioșilor dorința de a ne recupera sinceritatea și moralitatea, de a ne debarasa de tot ceea ce înseamnă formalism și creștinism trăit în formalitate, de a trece de ceea ce înseamnă perioada risipirii vieții noastre și să ne apropiem mai mult spre câștigarea vieții, care nu este altceva decât recuperarea verbului de a fi. Este foarte important într-o societate dezbinată, din ce în ce mai agresivă să recuperăm sinceritatea și acest verb care ține de ontologia umană, verbul a fi. Noi spunem că suntem creștini și ne dorim să fim creștini, iar această dorință trebuie să se materializeze în viața noastră prin fapte, nu doar printr-o concepție care să rămână abstractă, ci prin modul în care noi ne trăim viața”, a subliniat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Pe parcursul săptămânii duhovnicești părintele paroh Aron Bob a mai invitat și pe părintele profesor Daniel Alic, părintele Nectarie Câșlaru, duhovnicul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Băile Herculane, părintele Florin Mureșan de la Parohia Brebu, părintele Alin Rada de la Parohia Moldovița, Părintele Eugen Danilescu de la Parohia Delinești, părintele Ionel Popa de la Parohia Mal, părintele Alin Șendroni de la Parohia Apadia, părintele Moise Lazăr de la Parohia Ghizela-Arhiepiscopia Timișoarei, părintele Petru Trainoschi de la Parohia Var, părintele Petru Damian de la Parohia Păltiniș, părintele Dumitru Tiuch de la Parohia Valeadeni și părintele Dumitru Suru de la Parohia Goleț.

Biserica parohială cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Parohia Rugi a fost construită în anul 1901. Lăcaşul de cult a fost sfinţit de către mitropolitul Banatului, Vasile Lăzărescu la data de 8 iulie 1950. La data de 9 iulie 2006, comunitatea parohială din Rugi a fost greu încercată. Turnul bisericii a fost lovit de un fulger, izbucnind un incendiu care a mistuit în întregime turnul şi acoperişul bisericii rămânând doar zidurile. Între anii 2007-2010 biserica a fost reconstruită prin osteneala părintelui paroh şi prin contribuţia Centrului Eparhial, Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi a unor oameni de bine.

Data: 14 februarie 2017 • Vizualizări: 844