Rugăciune și pocăință în prima săptămână din Postul Mare

Rugăciune și pocăință în prima săptămână din Postul Mare

Album foto
Credincioșii din Caransebeș au început Postul Mare cu o săptămână de rugăciune intensă, prin participarea la sfintele slujbe oficiate după rânduiala specială specifică acestei perioade
Autor: Serviciul Prezidial
Pentru orice credincios, Postul Mare reprezintă perioada de pocăință și curățire sufletească, perioada în care sufletul înfometează mai aprig după Dumnezeu, pregătindu-se astfel pentru înveșmântarea sa în Lumina Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

În prima săptămână din Postul Mare, la Catedrala Epicopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, sfintele slujbe au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, potrivit tipicului bisericesc.

Astfel, de luni până joi, s-a oficiat Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, care este citit în cadrul Pavecerniței mari și care reprezintă un imn liturgic, un canon al pocăinței, prin care fiecare credincios își recunoaște fărădelegile și cere milostivirea lui Dumnezeu spre iertarea păcatelor și mântuirea sufletelor. Pentru că în urcușul duhovnicesc spre Dumnezeu este nevoie de multă rugăciune, s-au săvârșit de către ierarh și slujbe de noapte, precum slujba Miezonopticii și a Utreniei. Slujbele au fost săvârșite la lumina lumânărilor, prefigurând Lumina ce va alunga întunericul păcatului și al morții, Hristos, de care ne vom bucura la sfârșit, după ce am atins destinația urcușului nostru duhovnicesc.

Alături de credincioșii prezenți, la sfintele slujbe au fost și elevii seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”, precum și studenții teologi de la Secția de teologie din Caransebeș. Cântarea la strană pe parcursul celor patru zile a fost înfrumusețată de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului alături de ceilalți slujitori ai catedralei.

Săptămâna de rugăciune va fi încununată cu Liturghia Darurilor înainte sfințite, liturghie ce se va oficia de către Episcopul Caransebeșului la biserica Protopopiatului Caransebeș, cu hramul „Intrarea Domnului în Ierusalim”.

În sâmbăta Sfântului Teodor, Preasfințitul Părinte Lucian va săvârși Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, precum și parastasul de obște pentru toți cei adormiți, binecuvântându-se coliva în cinstea Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron.

Așadar, credincioșii din municipiul Caransebeș sunt invitați să își înceapă urcușul duhovnicesc spre cer prin participarea la slujbele oficiate, prin rugăciune, pocăință, milostenie și fapte bune, prin iertarea și iubirea aproapelui, dar și prin mărturisirea păcatelor și împărtășirea cu Sfintele Taine, pentru ca, la sfârșit, să poată învia, împreună cu Mântuitorul, în lumina dragostei dumnezeiești.

Data: 23 februarie 2018 • Vizualizări: 1005