Rugăciune comună întru bucurie la Parohia Sărcia din Serbia

Rugăciune comună întru bucurie la Parohia Sărcia din Serbia
La praznicul "Adormirii Maicii Domnului", Parohia Sărcia din Serbia a îmbrăcat haine de sărbătoare
Autor: Pr. Petru Berbentia
Parohia Ortodoxă Română din Sărcia, Sutjeska – Serbia, s-a bucurat, la Praznicul „Adormirii Maicii Domnului”, de prezenţa Preasfinţitului Părinte Daniil, Episcop locţiitor al Daciei Felix, precum şi de prezenţa unei delegaţii venite din România.

Românii din Sărcia au vrut să marcheze în mod deosebit acest praznic al Născătoarei de Dumnezeu şi au invitat mai mulţi preoţi şi credincioşi de peste graniţă. Astfel, au răspuns invitaţiei pr. Cristian Popi de la Toracu Mare, care administrează şi Parohia Sărcia, pr. Petru Drăghicescu, Protopop al Toracului, pr. Liubomir Matici, Protoiereul sârb de Ciacova, Pr. Popa Dumitru din Dobra-Hunedoara, Pr. Petru Berbentia de la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Reşiţa, precum şi grupul „Strana Strămoşească”.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitului Părinte Daniil, ierarhul locului, alături de un ales sobor de preoţi. La vremea potrivită Chiriarhul a ţinut un frumos cuvânt de învăţătură în care a vorbit celor prezenţi despre importanţa Maicii Domnului în cultul creştin şi despre sfatul pe care l-a dat celor din Cana Galileii: „Să faceţi tot ce vă v-a spune”. După otpustul Sfintei Liturghii, Pr. Petru Berbentia a dat citire mesajului sărbătoresc, transmis de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, credincioşilor din Sărcia, mesaj în care îşi manifestă regretul de a nu putea fi împreună în această zi. De asemenea, pr. Petru Berbentia a oferit d-lui Valeri Moşesku, o seamă de cărţi, reviste, cd-uri trimise de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian. Din partea parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – Govândari” din Reşiţa, s-a oferit un „Apostol”, pentru folosul stranei.

Au mai exprimat gânduri de bucurie şi recunoştiinţă şi ceilalţi preoţi invitaţi, iar la final pr. Cristian Popi a mulţumit lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată, precum şi tuturor celor de faţă. De asemenea, la acest important eveniment din viaţa Parohiei Sărcia au fost prezenţi şi doi reprezentanţi ai postului de televiziune Tv-Vest Reşiţa, d-na Nicoleta Suciu, realizatoarea programului în limba română la Radio Seceani-Serbia, precum şi dl Ionel Miat de la ziarul „Libertatea” din Pancevo.

Între credincioşii români din Sărcia şi românii din Banatul de munte există o colaborare mai veche, amintim faptul că anul trecut la prăznuirea hramului Parohiei Sărcia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, s-a semnat şi parafat un protocol de bună-frăţietate între Parohiile „Pogorârea Sfântului Duh” din Bocşa Montană şi Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sărcia. La momentul respectiv şi-au pus semnătura pe documentul oficial părintele Ciprian Costiş din Bocşa şi părintele Cristian Popi din Torac şi Sărcia, precum şi artizanii acestei înfrăţiri: părintele Petru Berbentia şi părintele Petru Drăghicescu.

Data: 17 august 2012 • Vizualizări: 925