Procesiune filocalică de Florii în municipiul Reşiţa

Procesiune filocalică de Florii în municipiul Reşiţa
„Să fim Lumină” a fost motto-ul celei de-a doua ediţii a Procesiunii de Florii care s-a desfăşurat duminică, 17 aprilie, în seara zilei de Florii, în Municipiul Reşiţa
Autor: Pr. dr. Nichifor Tănase
Intrarea Domnului în Ierusalim a fost celebrată de reşiţeni, cu făclii, crenguţe de salcie şi flori. „Să fim Lumină” a fost motto-ul celei de-a doua ediţii a Procesiunii de Florii care s-a desfăşurat duminică, 17 aprilie, în seara zilei de Florii, în Municipiul Reşiţa. Peste 700 de credincioşi de diferite vârste şi confesiuni l-au urmat pe Iisus Hristos pe drumul Său spre Cruce şi Înviere. Evenimentul a fost organizat de 15 grupe de tineri din parohiile ortodoxe şi catolice din Reşiţa şi Caraşova. Organizatori au fost preotul Nicolae Mirişan, protopopul Reşiţei, Iosif Csaba Pal, arhidiaconul Banatului Montan şi edilul municipiului Reşiţa, ing. Mihai Stepanescu, ca susţinător al acestui eveniment. O prezenţă luminoasă, în mijlocul credincioşilor a fost Prea Sfinţia Sa, Lucian, Episcopul Caransebeşului. De-a lungul traseului procesiunii cuprins între: Centrul Civic şi cartierele reşiţene Lunca Pomostului şi Moroasa II, au avut loc 5 opriri, răstimp în care grupurile de tineri au meditat asupra unor virtuţi precum: rugăciunea, răbdarea, înţelepciunea, dragostea, smerenia, cumpătarea, iertarea, încrederea, nădejdea, dreptatea, fidelitatea, bucuria, umilinţa, dreptatea sau prietenia.

Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a subliniat: „Într-o lume secularizată, indiferentă, plină de ne-simţire spirituală încercăm şi prin această procesiune să-i sensibilizăm pe credincioşii creştini indiferent de etnie s-au confesiune. Această procesiune din seara duminicii Floriilor ne cheamă la unitate, să primim lumină din lumina lui Hristos. Iisus Hristos este “lumina lumii” (In. 8, 12), cel ce vine după Hristos nu va umbla în întuneric, ci va afla lumina vieţii celei veşnice. Această procesiune este o invitaţie la lumină, la practicarea virtuţiilor, la viaţă în Hristos. Suntem pe acest deal al Reşiţei, pe această Golgotă a Reşiţei pentru a începe de aici Săptămâna Sfântă şi binecuvântată a Patimilor Domnului. Am observat că şi în alte oraşe din ţara noastră se ţin procesiuni, dar mai ales în sâmbăta Floriilor. Anul trecut şi în acest an, Dumnezeu ne-a ajutat ca în Duminica Floriilor, aici la Reşiţa, împreună cu fraţii romano-catolici, greco-catolici dar şi protestanţi să plecăm din centrul oraşului şi să ajungem pe această Golgotă, luminaţi de luminătorul nopţii, această lună plină, pentru că din anul 325 până astăzi Biserica creştină din Apus şi Răsărit serbează Învierea Domnului în prima duminică cu lună plină după echinocţiu de primăvară. Pe tot parcursul acestei procesiuni am ascultat mici cateheze morale despre sfintele virtuţi ale desăvârşirii. Suntem îndemnaţi cu toţii la filocalie, la iubirea de frumuseţe spirituală, să iubim virtuţile care ne apropie de Dumnezeu. Cineva spunea “bateţi la porţile scripturilor cu mâinile virtuţiilor”. În această Denie cu totul specială, am încercat să batem prin cuvintele tinerilor, cu mâinile virtuţilor la porţile Scripturii. Pentru că nu s-a vorbit în această procesiune de altceva, decât de morala creştină, care ne uneşte pe toţi, indiferent de etnie şi confesiune – morala creştină nu are culoare confesională. Să mulţumim Domnului care ne-a învrednicit timp de trei ore să călătorim şi noi cu sfintele virtuţi, să urcăm pe scara virtuţilor care ne duc în împărăţia lui Dumnezeu. Numai Dumnezeu ne poate duce din întunericul necunoştiinţei la lumina cunoştiinţei şi a vieţii celei adevărate”.

Evenimentul s-a încheiat prin formarea unei cruci umane, realizată din 70 de voluntari, prin amplasarea unui panou luminos care să transmită în noapte mesajul tinerilor de a redeveni Lumină şi prin lansarea în văzduh a câtorva zeci de baloane cu heliu purtând în ele mesajele adresate Domnului Isus Hristos în prima zi din Săptămâna Mare.

Data: 20 aprilie 2011 • Vizualizări: 1329