Să ne cunoaştem locurile sfinte

Să ne cunoaştem locurile sfinte
În ziua de 30 noiembrie 2016, la Oficiul parohial „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari” din Reşiţa, a fost vernisată o nouă expoziţie de fotografie cu temă religioasă
Autor: Pr. Petru Berbentia
Consecvenţi în prezentarea în imagini a unor locuri definitorii pentru creştinii din Banatul Montan, preşedintele Forumului Democrat German din Caraş-Severin, d-l. Erwin Iosef Ţigla şi preotul paroh Petru Berbentia, au oferit o nouă posibilitate de a cunoaşte frumuseţile locaşurilor de cult din Banat şi din alte părţi ale ţării.

În seara zilei de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, cel întâi dintre ucenicii Mântuitorului, dar şi cel care a adus lumina învăţăturii creştine pe meleagurile de la nordul Dunării, sala de conferinţe a Oficiului parohial de la Biserica din Micro III a fost plină de oameni ce au dorit să fie prezenţi la vernisarea expoziţiei ce oferă imagini de la Mânăstirea ortodoxă Afteia şi de la Sanctuarul marianic catolic de la Ciclova Montană. Au fost prezenţi membrii ai forumului german, precum şi mulţi credincioşi ai parohiei, alături de pr. Romolus Şandru şi de profesorul pr. Emil Varga.

Acţiunea a debutat cu o colindă interpretată de preotul paroh, care a vorbit apoi celor prezenţi despre mânăstirea Afteia, din judeţul Alba. Pr. Berbentia a oferit informaţii despre locul unde este mânăstirea, despre istoricul construirii bisericii şi dezvoltării vieţii monahale pe locurile unde a luptat pentru Ortodoxie Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofronie de la Cioara şi care a fost pentru o vreme şi stareţ al acestei mânăstiri.

Mănăstirea Afteia este o mânăstire ortodoxă din judeţul Alba. Actuala locaţie datează din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, însă începuturile sunt în cea de-a doua jumatate a secolului al XV-lea. Tradiţia spune că prima bisericuţă s-a ridicat aici după bătălia de pe Câmpul Pâinii, din anul 1479, când turcii au fost înfrânţi de creştini. Atunci mulţi localnici s-au refugiat la Plăişor. Ei au ridicat în acel loc un Altar. Istoria locaşului de cult a fost una frământată. A ars de câteva ori şi a fost refăcută de fiecare dată. Închisă pentru o vreme, în perioada comunistă, mânăstirea este redeschisă în anul 1975. Preotul Berbentia a prezentat actuala biserică a mânăstirii şi a vorbit ascultătorilor prezenţi despre pictura ce împodobeşte locaşul şi despre regulile stabilite de Erminia picturii bizantine pentru o asemenea lucrare binecuvântată.
D-l. Erwin Iosef Ţigla a prezentat apoi mănăstirea catolică de la Ciclova, vorbind celor prezenţi despre istoria locului colonizat de germani în secolul XVII, precum şi despre icoana făcătoare de minuni, care a îndemnat catolicii din zonă să ridice biserica ce şi astăzi este numită „biserica de pe cleanţ” (de pe stâncă). Viața monahala a existat de timpuriu în aceste locuri. La poalele stâncii pe care se află azi biserica exista un schit, într-o grota, locuită de pustnici franciscani, în timpul dominaţiei otomane.

Biserica catolica Ciclova a fost ridicata in prima parte a secolului XVIII de catre doua familii de colonisti germani – Windberger si Lang. Pe la 1700, acestia au descoperit o icoana a Sfintei Fecioare cu Pruncul intr-una din pesterile de sub „cleanţ”. Găsind icoana, cele două familii de colonişti germani au ridicat o bisericuţă de lemn pe stâncă, deasupra peşterii, pentru a o adăposti, bisericuţa fiind sfinţită la 2 iulie 1727. Această capelă s-a numit „Maria Fels" şi a devenit un loc de pelerinaj ce este şi astăzi căutat de credincioşii croaţi, germani, cehi, slovaci, catolici din tot Banatul.

În final, pr. Berbentia a oferit d-lui. Ţigla o diplomă de excelenţă pentru continua şi îndelungata colaborare pentru dezvoltarea legăturilor frăţeşti dintre toţi creştinii Banatului de munte. După ce au vizionat expoziţia şi au primit explicaţiile necesare, cei prezenţi s-au despărţit, dar nu înainte de a cânta împreună colindul strămoşesc şi românesc „O, ce veste”.

Organizatorii au făcut o promisiune: că nu se vor opri aici. Drepr urmare, în a treia zi de prăznuire a Naşterii Domnului, de ziua Sfântului Arhidiacon Ştefan, la sala de expoziţii a parohiei vor fi expuse fotografii realizate de cei doi fotografi amatori la Betleem.Vă dorim Sărbători pline de bucurie şi vă aşteptăm!

Data: 2 decembrie 2016 • Vizualizări: 272