Săptămână de rugăciune și catehizare la Parohia „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița

Săptămână de rugăciune și catehizare la Parohia „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița
La Parohia reșițeană „Pogorârea Sf. Duh” a fost organizată în săptămâna a treia, în perioada 5 – 11 martie, o săptămână de rugăciune și catehizare numită „săptămână duhovnicească”
Autor: Pr. Emil Crăciun
Ca în fiecare an în Sfântul și Marele Post al Paștelui la Parohia reșițeană „Pogorârea Sf. Duh” a fost organizată în săptămâna a treia, în perioada 5 – 11 martie, o săptămână de rugăciune și catehizare numită „săptămână duhovnicească”, cu săvârșirea slujbei Vecerniei în fiecare seară, dar și cu preoți invitați din cadrul Cercului Pastoral Misionar Reșița-Nord și care au susținut la finalul slujbei câte o cateheză numeroșilor credincioși prezenți, menită să aducă lumină, bucurie, har și binecuvântare în sufletele și în mintea credincioșilor. În anul centenarului Marii Uniri, săptămâna duhovnicească organizată în parohiile cărășene pe lângă caracterul liturgic și catehetic, are și menirea de-a ne apropia pe noi românii creștini mai mult unii de alții și împreună de Dumnezeu, într-o lume tot mai dezbinată și secularizată și tot mai îndepărtată de Cuvântul cel viu al lui Dumnezeu.

Săptămâna a debutat luni prin prezența părintelui Cornel Costina de la Parohia „Schimbarea la Față” din Reșița și care a susținut tema: „Postul – mijloc de îmbunătățire duhovnicească”, apoi pr. Moise Linu de la Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” din cartierul Marginea-Lend a ținut o cateheză cu tema: „Taina iertării păcatelor – taina mântuirii omului” iar în seara următoare pr. Mihai Lixeanu de la Parohia Jitin a susținut tema: „Perioada Triodului – timp al pocăinței”, joi a fost prezent pr. protopop Gheorghe Șuveți care le-a vorbit credincioșilor despre: „Conștiința – Glasul tainic al lui Dumnezeu din mintea și sufletul omului”.

Serile duhovnicești au continuat vineri când pr. Sergiu Dalea de la Parohia Târnova a susținut cateheza despre: „Credința în lumina epistolelor pauline cu referire la Epistola către Evrei, capitolul al XI-lea”, iar în penultima seară pr. prof. Claudiu Bogdan Petanec a susținut cateheza: „Tinerețea - vârsta formării sau deformării omului. Perspective și orizonturi creștine”, iar în ultima seară pr. Petru Popovici, parohul comunității ucrainiene din Reșița a abordat tema „Asumarea crucii – condiție a învierii omului din moartea păcatului”.

Fiecare seară duhovnicească a constituit pentru credincioșii prezenți un efort de intensificare a rugăciunii, dar și de cunoaștere și aprofundare a învățăturii de credință ortodoxă prin catehezele susținute de preoții invitați, dar și de bucuria participării împreună – cler și popor, la slujbele specifice Postului Mare care sensibilizează și cutremură orice suflet împietrit în păcate. Săptămâna de rugăciune și catehizare este pentru toți creștinii o călătorie duhovnicească cu Mântuitorul nostru Hristos precum și un urcuș duhovnicesc spre Slăvita Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos din morți, dar este și o altfel de împărtășire din harul Sfântului Duh transmis nouă prin slujbele Bisericii, în vederea sfințirii credincioșilor potrivit cuvântului Mântuitorului: „Fiți dar voi desăvârșiți precum și Tatăl vostru cel ceresc desăvârșit este”(Matei 5, 48).

Data: 12 martie 2018 • Vizualizări: 748