Săptămână de rugăciune și catehizare la Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Reșița

Săptămână de rugăciune și catehizare la Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Reșița
La Parohia reșițeană „Pogorârea Sf. Duh” a fost organizată în săptămâna a treia din Postul Mare o săptămână de rugăciune și catehizare numită săptămână duhovnicească
Autor: Pr. Emil Crăciun
Ca în fiecare an în Postul Mare la Parohia reșițeană „Pogorârea Sf. Duh” a fost organizată în săptămâna a treia, în perioada 13 – 19 aprilie, o săptămână de rugăciune și catehizare numită săptămână duhovnicească cu slujirea Pavecerniței celei mari în fiecare seară, dar și cu preoți invitați din cadrul Cercului Pastoral Misionar Reșița-Nord și care au susținut la finalul slujbei câte o cateheză numeroșilor credincioși prezenți, menită să aducă lumină și binecuvântare în sufletele și în mintea credincioșilor.

Săptămâna duhovnicească se desfășoară cu regularitate de câțiva ani buni cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului atât în Postul Crăciunului cât și al Sfintelor Paști în toate parohiile cărășene și are bucuria rugăciunii împreună a preoților care vin din alte parohii și aduc cuvânt de învățătură și lumină din izvorul nesecat de învățături al Sfintei noastre Biserici dreptmăritoare.

Săptămâna a debutat luni prin prezența părintelui Sorin Bușoi de la Parohia „Schimbarea la Față”din Reșița și care a susținut tema:„Sfaturile duhovnicești – căi de orientare a creștinului într-o lume dezorientată”, apoi pr.Petru Popovici– parohul comunității ucrainiene„Sf. Ap. Petru și Pavel” a ținut o cateheză cu tema: „Lucrarea lui Dumnezeu în lume spre mântuirea sufletului omenesc” iar în seara următoare pr. Nicolae Hațiegande la Parohia„Schimbarea la Față” din Reșița a susținut tema: „Iertarea omenească – condiție a iertării dumnezeiești(…și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri)”.

Joi a fost o altfel de seară duhovnicească prin prezența preoților din cadrul Cercului Pastoral Reșița-Nord care au săvârșit slujba Paraclisului Maicii Domnului iar în partea a doua aceștia au rămas mai departe în Biserică în cadrul ședinței lunare a cercului pastoral. Serile duhovnicești au continuat vineri când pr. paroh Emil Crăciun de la această parohie a prezentat tema:„Metaniile – mijloc de disciplinare trupească și îndreptare sufletească”, iar în penultima seară pr. Prof. Claudiu BogdanPetanec a susținut cateheza:„Tinerii între cultura societății de consum și cultura bisericii”.Ținând cont că anul 2017 a fost declarat de Sf. Sinod al B.O.R. și ca: „An comemorativ al Apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, în biserica parohială după slujba Vecerniei a avut loc proiecția filmului documentar:„Sfinții închisorilor” într-o producție Antena 3, realizator – Carmen Avram. Filmul evocă mulțimea doar de Dumnezeu știută, de preoți și credincioși ai Bisericii noastre străbune, ce au pătimit și au suferit chinuri inimaginabile lumii de azi, iar foarte mulți dintre ei au plătit cu viața lor, prețul iubirii de Dumnezeu, de țară și de neam.

Fiecare seară duhovnicească a constituit pentru credincioșii noștri un efort de intensificare a rugăciunii, dar și de cunoaștere și aprofundare a învățăturii de credință ortodoxă prin catehezele susținute de preoții invitați, dar și de bucuria participării împreună – cler și popor, la slujbele specifice Postului Mare care sensibilizează și cutremură orice suflet împietrit în păcate. Săptămâna de rugăciune și catehizare este pentru toți creștinii o călătorie duhovnicească cu Mântuitorul Hristos și un urcuș duhovnicesc spre Slăvita Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos din morți dar este și o împărtășire reală cu harul Duhului Sfânt transmis nouă prin Sfintele Slujbe, în vederea sfințirii credincioșilor potrivit cuvântului Mântuitorului:„Fiți dar voi desăvârșiți precum și Tatăl vostru cel ceresc desăvârșit este”(Matei 5, 48).

Data: 22 martie 2017 • Vizualizări: 559