Săptămână duhovnicească în Parohia „Sfânta Treime” Anina – Steierdorf

Săptămână duhovnicească în Parohia „Sfânta Treime” Anina – Steierdorf
Săptămâna a doua din Postul Mare a fost aleasă pentru Parohia „Sfânta Treime” Anina – Steierdorf, ca săptămâna duhovnicească
Autor: Pr. Horia Mailat
Săptămâna a doua din Postul Mare a fost aleasă pentru Parohia „Sfânta Treime” Anina – Steierdorf, ca săptămâna duhovnicească. Programul săptămâni duhovniceşti a fost stabilit împreună cu preoţii din Centrul Pastoral Misionar Oraviţa – Anina, coordonat de părintele Gelu-Petru Moldovan.

Astfel în fiecare seară, de luni şi până joi pr. Alin-Remus Muntean de la Parohia „Sf. Împ. Constantin şi Elena” Anina, pr. Marinel-Zenovie de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Oraviţa Montană, diac. Florin-Ioan Falcă de la Parohia „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” Oraviţa, pr. Gelu-Petru Moldovan de la Parohia „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” din Oraviţa, au slujit Vecernia şi Liturghia Darurilor Înainte Sfinţite şi au ţinut un cuvânt de învăţătură care să îi întărească pe credincioşii în acest urcuş duhovnicesc spre Marele Praznic al Învierii Lui Hristos. În cadrul cuvântului de învăţătură s-a susţinut prezenţa orei de religie în scoală şi s-a arătat importanţa ei. Profesorul de Religie Marius Simion a fost prezent la toate acţiunile parohiei.

Deoarece în fiecare sâmbătă din această perioadă de post se face pomenirea morţilor şi credincioşii parohiei nu şi-au uitat pe cei adormiţi fiind prezenţi într-un număr mare la săvârşirea unui parastas de obşte.

Săptămâna duhovnicească a continuat şi în Duminica a doua Postului Mare închinată Sf. Grigore Palama, prin prezenţa pr. dr. Daniel-Aron Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului care a slujit Sfânta Liturghie şi a ţinut un frumos cuvânt de învăţătură. Părintele a venit însoţit de Diac. Cosmin Mutaşcu de la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeş şi un grup de tineri teologi de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” şi Secţia de Teologie din Caransebeş care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii s-au împărtăşit un număr însemnat de credincioşi.

Tot duminică la ceas de seară s-a săvârşit Taina Sfântului Maslu, slujind un număr de şase preoţi şi un diacon. Preoţi prezenţi au fost din Centrul Pastoral Misionar Oraviţa – Anina, pr. dr. Daniel Aron Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului, pr. Gheorghe Şuveţi de la Parohia „Sf. Arh. Mihail şi Gavril” din Reşiţa şi diac. Cosmin Mutaşcu de la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeş. Credincioşii prezenţi,într-un număr destul de mare, s-au bucurat de prezenţa preoţilor, de această rânduială de rugăciune pentru bolnavi, dar şi de cuvântul de învăţătură al pr. dr. Daniel-Aron Alic, care a explicat istoricul, rânduiala, efectele, dar şi importanţa acestei taine în viaţa credincioşilor.

Pentru credincioşi din Parohia „Sfânta Treime” Anina Steierdorf săptămâna duhovnicească s-a prelungit şi luni, 9 martie, prin pelerinajul la Mănăstirea Prislop. Plecarea în pelerinaj s-a făcut de dimineaţă, iar o primă oprire a avut loc la Mănăstirea Brebu, pentru că am ajuns la sfârşitul slujbei credincioşii au fost miruiţi de către părintele duhovnic. A continuat drumul, iar a doua oprire s-a făcut la biserica „Sf. Nicolae” din Densuş, unde pelerinii au avut ocazia să vadă una din cele mai vechi biserici de pe teritoriul ţări noastre, beneficiind şi de mai multe informaţii despre construcţie, modificările suferite în decursul timpului, despre pictură, dar şi despre situaţia actuală a biserici.

Plecând de la Densuş, următoarea oprire s-a făcut la Mănăstirea Prislop. Aici am poposit în biserica mănăstirii unde ne-am închinat la icoane şi ne-am rugat, apoi ne-am îndreptat spre mormântul Părintelui Arsenie Boca, unde ne-am închinat şi am sărutat crucea de la mormânt. Cei care au fost mai în putere şi-au îndreptat paşii şi către peştera Sf. Ioan de la Prislop, unde s-au închinat la icoane şi s-au rugat.

Toţi cei 85 de pelerini au fost profunzi impresionaţi de frumuseţile locurilor în care au fost şi de bucuria de a se ruga la mormântului Părintelui Arsenie Boca.

Această săptămână duhovnicească prelungită a avut menirea de a întări în dreapta credinţă, de ai îndemna să nu îşi piardă credinţa în faţa ispitelor şi de ai pregăti pentru sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Data: 12 martie 2015 • Vizualizări: 715