Săptămâna duhovnicească la Biserica Ortodoxă „Sf. Nicolae” Bocșa Română

Săptămâna duhovnicească la Biserica Ortodoxă „Sf. Nicolae” Bocșa Română
În perioada 19 – 26 martie 2017, la Biserica „Sf. Nicolae” Bocșa Română s-a desfășurat tradiționala Săptămână duhovnicească
Autor: Gabriela Șerban
În perioada 19 – 26 martie 2017, la Biserica Ortodoxă ”Sf. Nicolae” Bocșa Română s-a desfășurat tradiționala Săptămână duhovnicească, perioadă în care s-au oficiat slujbele zilnice, dar au fost susținute și cuvinte de învățătură de către diverși invitați, oameni ai bisericii.

Astfel, duminică, 19 martie 2017, profesorul dr. cercetător Dorel Viorel Cherciu a vorbit credincioșilor prezenți despre părinții pustnici; luni, 20 martie, bibliologul bibliotecar Gabriela Șerban a vorbit despre bunătate, despre iubire și despre frumosul din viața noastră; despre fericire a fost tema abordată în 21 martie de către prof. Stela Boulescu, iar în 22 martie, medicul Emil Bunda a atras atenția enoriașilor asupra importanței nutriției în perioada postului, asupra prevenției și sănătății în această importantă perioadă a anului; în 23 martie, pr. pensionar Viorel Braia a cuvântat despre rugăciune și post; în 24 martie, întreprinzătorul bocșean Viorel Pantiuc a vorbit despre smerenie și înțelepciune, iar în 26 martie, ing. Adrian Zăvoianu a propus o discuție despre tehnologie, subiet de maximă actualitate. În fiecare zi, pr. drd. Silviu Ferciug a fost cel care, nu doar a oficiat slujbele zilnice, dar, cu generozitate și pricepere, a prezentat fiecare invitat.

Fiind o perioadă specială a anului – Postul Mare al Sfintelor Paști - , temele abordate pe parcursul Săptămânii duhovnicești s-au dovedit a fi interesante și atractive, captând atenția credincioșilor și iscând întrebări rostite sau nerostite cu voce tare.Însă, toți participanții la această importantă Săptămână a mărturisirilor, au plecat spre casele lor cu mai multă încredere în faptelelor și în Dumnezeu, urmând povața Sf. Vasile cel Mare care spunea ”Nu din vorbe, ci din fapte se cunoaște omul virtuos”; au plecat mai bucuroși și cu mai multă înțelegere și dragoste pentru aproapele lor, nutrind gânduri bune, urmând îndemnul cuviosului Paisie Aghioritul: ”Un gând bun are aceeași putere cu o priveghere de multe ceasuri. Are mare putere. Precum astăzi unele arme noi blochează cu raze laser racheta chiar la baza ei și o împiedică să se lanseze, tot astfel și gândurile bune apucă înainte și paralizează gândurile rele pe ”aeroporturile diavolului”, de unde pornesc. De aceea, încercați, pe cât posibil să plantați gânduri bune, mai înainte a apuca diavolul să vă planteze el gândurile cele rele, astfel înât inima să vi se facă grădină de flori, iar rugăciunea să vă fie însoțită de mireasma duhovnicească a inimii voastre”.

În această Săptămână duhovnicească, picăturii de înțelepciune venită din partea preotului paroh și a invitaților săi,s-au alăturat și frumoasele pricesne intonate de membrii Corului ”Armonia”, într-un post al durerii, pricinuit de răstignirea Mântuitorului, dar, în același timp al bucuriei Învierii Domnului.

Data: 28 martie 2017 • Vizualizări: 618