Săptămâna ecumenică de rugăciune pentru unitatea creştinilor în Protopopiatul Reşiţa

Săptămâna ecumenică de rugăciune pentru unitatea creştinilor în Protopopiatul Reşiţa
Cu binecuvântarea PS Lucian al Caransebeşului, în Protopopiatul Reşiţa, se desfăşoară, în perioada 18 – 25 ianuarie 2011 „Săptămâna Ecumenică de Rugăciune pentru Unitatea Creştină”.
Autor: Pr. Valentin Popovici
Devenită o tradiţie încă din anul 1993, când a fost pusă în practică hotărârea Sf. Sinod al B.O.R, întâlnirile ecumenice a preoţilor şi credincioşilor de diverse confesiuni istorice au drept scop preamărirea lui Dumnezeu, respectul reciproc şi o mai bună cunoaştere şi colaborare. Participanţii la aceste întâlniri ecumenice înţeleg că o credinţă adevărată se bazează pe toleranţă, pe respectul faţă de valorile celuilalt, pe comunicare şi dialog interconfesional. Faptul că încep să existe progrese, cu fiecare întâlnire, înseamnă că se fac paşi spre unitate şi adevăr.

Gândul la unitate, ne adună împreună pentru a ne ruga şi pentru mântuire, care, de altfel, este şi scopul vieţii şi credinţei noastre. A crede altcumva, a ne manifesta sub o formă sau alta în actul de cult, nu exclude în nici un fel, iubirea şi toleranţa pe care noi trebuie să o avem faţă de fiecare semen al nostru indiferent de crezul lui. Ecumenismul nu este un loc de convertire reciprocă ci ne arată cine suntem cu adevărat, ce valori avem în raport cu ceilalţi, şi ce credem. Prin acest dialog inter-creştin, ce rezultă din aceste întâlniri, ortodoxia românească îşi împlineşte vocaţia ecumenică. De altfel, dialogul interconfesional nu înseamnă abandonarea sau deprecierea propriilor valori.

În Protopopiatul Reşiţa, programul de rugăciune ecumenică, a adunat, alături de preoţii ortodocşi, şi slujitori de diverse confesiuni istorice, precum romano-catolică, greco-catolică, reformată şi evanghelică. Alături de ei s-au regăsit şi preoţi ai comunităţii ortodoxe sârbe şi ucraineană din Municipiul Reşiţa. Una din aceste întâlniri s-a desfăşurat în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul reşiţean Câlnic, duminică 23 ianuarie 2011, începând cu orele 18.30. După oficierea Vecerniei au urmat lecturile din Sfânta Scriptură, rostite de către invitaţi şi intercalate cu pricesne sau diverse cântări religioase.

De altfel, fiecare confesiune şi-a prezentat un program propriu de slujire, neimplicând amestecul celorlalţi sau vreo improvizaţie în actul de cult. Lecturile biblice, Rugăciunea Domnească în mai multe limbi sau Binecuvântările finale au reprezentat suficiente momente de manifestare a acestor întâlniri ecumenice. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de preotul sârb Vasa Lupulovici care a spus: Marile lucruri s-au realizat prin rugăciune şi comuniune cu Dumnezeu. În fiecare dintre noi, Dumnezeu a pus ceva bun şi să vedem în fiecare confrate al nostru un instrument de mântuire. El a ales poate ca fiecare dintre noi să avem o credinţă anume. Să o trăim, adică să ne iubim şi să ne respectăm reciproc”. În încheiere pr. on prot. Nicolae C. Mirişan a spus: „România este o ţară majoritar ortodoxă şi de aceea cred în dialogul ecumenismului promovat de biserica noastră. Participând la aceste întâlniri înţelegem mai bine mesajul Mântuitorului Iisus Hristos „ca toţi să fie una”.

Convieţuind împreună ne îmbogăţim spiritual şi împărtăşim din această experienţă şi celorlalţi. Tezaurul ortodoxiei româneşti reprezintă un reper spre o mai multă cunoaştere şi deschidere faţă de credincioşii altor confesiuni minoritari din ţara noastră. Calea noastră comună este o cale a unităţii, iar unitatea este un dar sfânt pentru fiecare dintre noi. Când vorbim despre religie valorile comune ne unesc. De aceea consider aceste întâlniri ecumenice un lucru pozitiv, în care credincioşii diferitelor confesiuni au devenit mai înţelegători şi mai toleranţi unii faţă de alţii iar preoţii noştri colaborează în proiecte comune ce au drept scop protejarea familiei sau educaţia tinerilor şi creşterea lor într-un climat mai sigur şi mai sănătos. De aceea până la realizarea unei dogme comune de mărturisirea aceste întâlniri nu reprezintă decât paşi importanţi în continuarea acestui proces”.

La final pr. Sorin-Valentin Popovici, în calitate de gazdă a mulţumit celor prezenţi, arătând că în comunitatea din Câlnic, o astfel de întâlnire este o premieră, iar între creştinii ortodocşi majoritari de aici şi membrii altor culte sau a altor etnii, nu au existat tensiuni ci o bună colaborare socială şi toleranţă religioasă. Aşadar, continuând calea spre dialogul ecumenic nu facem decât să ne deschidem sufletul spre dragostea comună care ne uneşte.

Manifestarea de la Câlnic s-a încheiat cu o colectă pentru tinerii ortodocşi de la Liceul „Traian Lalescu” din Reşiţa, cordonaţi de pr. Nicolae Chiosa, care în această vară vor merge într-o tabără ecumenică la Trento în Italia.

Data: 24 ianuarie 2011 • Vizualizări: 1354