Săptămâna Ion Creangă în Protopopiatul Reşiţa

Săptămâna Ion Creangă în Protopopiatul Reşiţa
În perioada 28 februarie – 4 martie, în Protopopiatul Reşiţa s-au desfăşurat o serie de manifestări dedicate marelui povestitor Ion Creangă
Autor: Pr. Valentin Popovici
Sub acest generic s-au desfăşurat săptămâna trecută, o serie de manifestări dedicate marelui povestitor Ion Creangă în Protopopiatul Reşiţa. Dintre acestea s-au remarcat în mod deosebit cele de la Şcoala cu clasele I – VIII nr. 12 din Reşiţa, unde s-a derulat proiectul Ion Creangă – un „mărţişor” literar, sub directa coordonare a Parohiei „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Câlnic şi Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Caraş-Severin în colaborare cu şcoala amintită. Cunoaşterea şi preţuirea operei marelui povestitor, îmbogăţirea vocabularului cu expresii populare, proverbe şi zicători precum şi stimularea creativităţii şi a expresivităţii prin compunerea de poezii, eseuri şi desene au fost câteva din obiectivele acestui proiect. Manifestările s-au desfăşurat în perioada 28 februarie – 4 martie, fiecare zi având o temă anume. Ele au culminat cu organizarea, în ultima zi a manifestărilor, pe 4 martie, a unui medalion literar şi program cultural-artistic prezentat de elevii claselor a II – a A, a III – a A şi B, instruiţi de cadrele lor didactice Floarea Surulescu, Cornelia Bribete şi Simona Voin. Stimularea interesului pentru literatură, dragostea pentru opera marelui povestitor şi pentru carte în general trebuie să se regăsească întotdeauna în preocupările elevilor.

Programul literar a început cu un moment de rugăciune în capela şcolii iar mai apoi a continuat în Sala de Lectură şi Biblioteca şcolii. Sub forma unor proiecţii power-point a fost prezentat un documentar despre viaţa şi opera scriitorului Ion Creangă. Elevii au susţinut în continuare câteva materiale de creaţii colective în care au fost surprinse în imagini anumite aspecte ale vieţii sociale descrise în opera marelui povestitor. Prezent la manifestare, poetul Nicolae Trainoschi a spus: „Ion Creangă este cel mai cunoscut şi îndrăgit povestitor al nostru. Format în perimetrul satului şi dezvoltat mai târziu într-un univers mai larg, limbajul său, ne situează în lumea copilăriei. El este viaţa şi oglinda sufletului omenesc în anumite etape ale vieţii noastre. Umorul lui este însuşi umorul vieţii, al acestui univers, în care bucuria şi durerea, binele şi răul, inteligenţa şi prostia, lumina şi umbra se îmbrăţişează alternativ, spre a o exprima în toată realitatea, aşa cum bine se exprima un cunoscut critic al nostru. M-am regăsit în ceea ce copiii au prezentat amintindu-mi de copilăria mea. Mă bucur că am fost astăzi aici şi apreciez munca cadrelor didactice în desfăşurarea acestui proiect. Pe viitor voi căuta să fiu alături la toate acestea ori de câte ori voi avea posibilitatea să fiu invitat”. Domnul director adjunct, prof. Petrişor Boltaşiu a spus: „Ion Creangă înseamnă mult pentru literatura română, dar mai ales pentru copilărie. El rămâne prezent în trăirile noastre. Materialele prezentate sunt adevărate lecţii de omenie. Felicit pe toţi cei implicaţi şi voi căuta să le ofer sprijinul meu ori de câte ori va fi nevoie”. Doamna Mariana Băran, psiholog şcolar, în calitate de invitat a afirmat câteva aprecieri: „Îmi plac activităţile desfăşurate în această şcoală, în ceea ce mă priveşte mă implic atât cât pot şi cred că munca copiilor de aici este rezultatul cadrelor didactice de a desfăşura activităţi benefice pentru educaţie şi promovarea lecturii în special”.

În încheiere pr. Valentin Popovici a spus: „Mă bucur că aici în Şcoala nr. 12 găsesc întotdeauna o uşă deschisă şi personal care să desfăşoare proiecte comune cu Biserica noastră. Am regăsit aici şi elevi de la Şcoala Catehetică a parohiei noastre, implicaţi în proiectul naţional „Hristos împărtăşit copiilor”, ca dovadă a faptului că Biserica şi Şcoala au un scop comun în a forma buni creştini şi cetăţeni în cadrul societăţii”. La final cadrele didactice şi elevii au fost răsplăţi cu diplome pentru activitatea desfăşurată.

Data: 7 martie 2011 • Vizualizări: 1116