Sărbătoare aniversară la Parohia Șoșdea

Sărbătoare aniversară la Parohia Șoșdea
Duminică, 23 octombrie, în prezența a numeroși credincioși și părintelui protopop Gheorghe Șuveți,a părintelui pensionar Valeriu Belu, a autorităților locale și a unor fii ai satului, biserica ortodoxă din Șoșdea a sărbătorit 90 de ani de existență și de slujire neîncetată
Autor: Pr.Sorin Belu, Prof.Octavian Gruita
Construită în anul 1926, din inițiativa preotului Petru Bohariu, cu sprijinul masiv al șoșdenilor, pe locul unei foste biserici de lemn, veche din anul 1759, noua biserică, realizată în stil eclectic, având dimensiunile de 24 m lungime și 12 m lățime, s-a impus ca una din cele mai frumoase lăcașuri de cult din Protopopiatul Reșița. A fost sfințită la 26 octombrie 1926 de către arhiereul Filaret Musta. Fiindcă posibilitățile materiale, iar mai apoi vitregia vremurilor, nu le-a permis șoșdenilor să-și picteze biserica, acest lucru s-a realizat abia în anul 1977, de către pictorul bucureștean Savin Constantin, în timpul preotului Teodor Comiș. Sfințirea bisericii avut loc la 24 august 1997 de către Preasfințitul Episcop Laurențiu Streza al Caransebeșului, preot paroh fiind Ioan Ienășel.

În anul 2006 este refăcut exteriorul bisericii, sub pastorația preotului Ioan Ienășel și sfințită în 11 noiembrie 2007 de către Preasfinția Sa Lucian, Episcopul Caransebeșului. Ca urmare a deteriorării picturii, aceasta este refăcută în anul 2008 de către pictorul Dan Vulcan și mama sa, Rita Aldea. Ca urmarea acestor lucrări, la 17 mai 2009, este resfințit interiorul bisericii și masa sfântului altar, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, preot paroh fiind Sorin Belu.

La 17 iunie 2012, Prea Sfințitul Părinte Lucian, însoțit de P.On. Părinte Nicolae Mirișan, Protopopul Reșiței, alături de mai mulți preoți și diaconi, poposesc din nou în mijlocul credincioșilor din Șoșdea, unde sfințesc altarul de vară, ridicat în curtea bisericii și săvârșesc sfânta liturghie.

În cadrul ceremoniei de duminică, la sfârșitul Sfintei Liturghii, la care cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele protopop Gheorghe Șuveți, iar la momentul potrivit foarte mulți copii s-au împărtășit cu Sfintele Taine, preotul paroh, Sorin Belu, a prezentat pe scurt istoricul bisericii din Șoșdea și contribuția locuitorilor și slujitorilor săi la păstrarea și transmiterea peste generații a credinței străbune.

Sărbătoarea de duminică de la Șoșdea a avut și o a doua semnificație, fiindcă, în aceeași zi și același an, 26 octombrie 1926, așa cum menționează documentele vremii „cu prilejul sfințirii măreței biserici nou construite” se întâlnesc la Șoșdea mai mulți țărani-condeieri, în frunte cu scriitorul și țăranul-publicist Ioan Ciucurel, care pun bazele ziarului Cuvântul Satelor, ce apare în Banat timp de 20 de ani. Despre semnificația acestui moment a vorbit profesorul Octavian Gruița, coautor la Monografia satului Șoșdea. Apariția la Șoșdea a ziarului țăranilor bănățeni nu este întâmplătoare, fiindcă tot aici, în anul 1923, s-au pus bazele ziarului „Poporul Românesc”prin strădania aceluiași Ioan Ciucurel și a preotului Petru Bohariu.

La acest moment de sărbătoare au participat și descendenți ai familiei Bohariu și Ciucurel. Inginerul Doru Bohariu, nepot al preotului, a adus în mijlocul credincioșilor colecția ziarului „Poporul Românesc” din anul 1923, iar nepoții lui Ioan Ciucurel, inginerul Mihai Bătăneanț și Olimpia Milincu, au împărtășit amintirile lor legate de viața și activitatea bunicului.

După terminarea Sfintei Liturghii s-a savarsit Litia mică în care s-au pomenit preoții trecuți la cele veșnice care au slujit aici, precum si ctitorii si binefăcătorii. Așadar, a fost o duminică frumoasă de octombrie cu o mare încărcătură emoțională de la care toți cei prezenți au plecat mai bogați spiritual și cu un sentiment de patriotism local împlinit.

Data: 25 octombrie 2016 • Vizualizări: 1099