Sărbătoare în Parohia Apadia

Sărbătoare în Parohia Apadia

Album foto
În Duminica a 22-a după Rusalii, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Apadia, Protopopiatul Reșița, a îmbrăcat veșminte de sărbătoare
Autor: Serviciul Prezidial
În Duminica a 22-a după Rusalii, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Apadia, Protopopiatul Reșița, a îmbrăcat straie de sărbătoare, credincioșii de aici bucurându-se de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit pictura care împodobește lăcașul de cult cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” și „Pogorârea Sfântului Duh”.

„În Duminica a 22-a după Rusalii, a bogatului nemilostiv și a lui Lazăr, am poposit duhovnicește în această parohie însemnată din cadrul Episcopiei Caransebeșului, și anume în Parohia ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, aici, la Apadia, în betleemul părinților, moșilor și strămoșilor vrednicului de pomenire mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu. Am sfințit o preafrumoasă pictură în Anul omagial 2017 închinat sfintelor icoane, iconarilor și pictorilor bisericești. Această biserică nu a fost pictată niciodată. După ce am târnosit-o în 2015, iată, în numai 2 ani, părintele Alin Moisă Şendroni, împreună cu această familie duhovnicească, cu credincioșii din această parohie, au reușit să împodobească biserica atât în interior, cât și în exterior cu 3 icoane, hramul bisericii, «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie», dar și al doilea hram, «Pogorârea Sfântului Duh», și iată că osteneala acestor credincioși și a părintelui Alin au fost răsplătite. Am săvârșit Sfânta Liturghie și bineînțeles s-a sfințit pictura, veșmântul care înfrumusețează și luminează această biserică atât de frumoasă și atât de importantă din arealul Episcopiei noastre. Ne-am bucurat, de asemenea, să oferim ctitorilor și binefăcătorilor acestei biserici acte de cinstire și la finalul Liturghiei i-am îndemnat pe toți să fie cu multă luare aminte la Evanghelia care s-a citit astăzi în cadrul Sfintei Liturghii și să medităm mai mult la cuvântul Scripturii pentru că avem și noi Legea și prorocii, dar în plus avem și Legea harului, Legea iubirii, Noul Legământ, Evanghelia și scrierile Sfinților Apostoli. Să ne inspirăm din Sfânta Scriptură și să încercăm să ducem o viață demnă și responsabilă de chemarea noastră și de numirea noastră cu numele Mântuitorului Iisus Hristos, căci suntem creștini și trebuie să ducem o viață autentică în Hristos. De aceea, astăzi, i-am îndemnat pe toți să fie milostivi și iubitori de oameni așa cum Domnul nostru Iisus Hristos este bun, milostiv și iubitor de oameni. Să facem întotdeauna fapte bune, să săvârșim faptele milei creștine și să încercăm să ne adunăm comori în ceruri și să căutăm mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate celelalte ni se vor adăuga nouă. Să fugim de învârtoșarea și răutatea bogatului nemilostiv și să încercăm să fim bogați în Dumnezeu chiar dacă din punct de vedere material, în această lume, suntem săraci, căci vom ajunge, așa cum Lazăr a ajuns, în sânul lui Avraam, acolo unde nu este nici durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Pentru frumoasa activitate edilitar-gospodărească, dar și pastoral-misionară, ierarhul l-a hirotesit iconom-stavrofor pe părintele paroh Alin Moisă Şendroni, iar ctitorilor și binefăcătorilor lăcașului le-a conferit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat o slujbă de pomenire pentru vrednicul de pomenire mitropolit Nicolae Corneanu și pentru familia acestuia.

Deși comunitate mică, în ultimii 5 ani, părintele paroh, dimpreună cu credincioșii, au reușit să refacă atât exteriorul bisericii, cât și interiorul acesteia, prin realizarea picturii. Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Parohia Apadia a fost ridicată în anul 1896. Un lucru important cu privire la Parohia Apadia şi la biserica parohială este faptul că în această aşezare şi-a avut originea vrednicul de pomenire Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a cărui familie din ramura paternă își doarme somnul de veci în curtea bisericii parohiale.


Data: 5 noiembrie 2017 • Vizualizări: 945