Sărbătoare la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman

Sărbătoare la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu o delegație din eparhie a participat la hramul Mănăstirii Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, Episcopia Alexandriei și Teleormanului
Autor: Serviciul Prezidial
Sărbătoare aleasă a fost la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, Episcopia Alexandriei și Teleormanului. Aici, în perioada 21-23 iulie au avut loc mai multe evenimente legate de hramul sfântului locaș de închinăciune, respectiv sărbătoarea Sfintei Maria Magdalena.

Fiind anul omagial al sfintelor icoane, cu ocazia hramului a fost adusă icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ce se păstrează în Biserica de la Parohia Măru, Episcopia Caranse­beșului. Icoana își are originea în Sfântul Munte Athos, fiind zugrăvită în jurul anului 1520. În anul 1739, armata generalului austriac Lentulus a invadat satul Măru. Ca și în cazul altor biserici ortodoxe din Transilvania și Banat, micuțul locaș de cult, construit din lemn, era condamnat la dispariție, asemenea credinței strămoșești. La ordinul generalului, ostașii au dat foc bisericii, nelăsându-i pe săteni să scoată nimic din interior. Cu lacrimi în ochi, aceștia au privit neputincioși cum biserica a ars în întregime, cu tot ce era înăuntru. În timp ce cărau molozul și cenușa, oamenii au găsit, sub jar, în scrumul fumegând, icoana întreagă, neatinsă de focul mistuitor. Până astăzi, se văd pe marginea stângă a icoanei urmele târnăcopului care a scos-o, în urmă cu aproape trei veacuri, de sub grinzile arse. Această mare minune a contribuit la statornicia în credința ortodoxă a locuitorilor din Măru.

Credincioșii care au venit la hramul Mănăstirii Pantocrator s-au putut închina și moaștelor Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, aduse de o delegație a Arhiepiscopiei Timi­șoarei condusă de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Epis­cop-vicar al Arhiepiscopiei Timi­șoarei. Moaștele au fost întâmpinate vineri de Garda de Onoare a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman, după care a avut loc sfințirea Drapelului de luptă al unității.

Duminică, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltprea­sfințitul Părinte Alexei, Arhiepiscop de Balta și Ananiev - Ucraina, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebe­șului, Preasfin­țitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Prea­sfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Epis­cop-vicar al Arhiepiscopiei Timi­șoarei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Data: 26 iulie 2017 • Vizualizări: 1441