Sărbătoare pentru românii de pe Valea Moravei

Sărbătoare pentru românii de pe Valea Moravei
Joi, 18 august, Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din Timoc, Voievodina, Bucureşti, Timişoara şi Reşiţa a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, împărtăşind binecuvântare şi învăţătură celor prezenţi pe dealul de lângă Isacova
Autor: Pr. Petru Berbentia
Românii ce trăiesc pe Valea Moravei în Serbia de Răsărit, pe locurile unde odinioară era cetatea Horreum Margi, iar acum Čiupria, au aproape de Isacova un loc de închinare. Este o mică bisericuţă, la care încă se mai lucrează, dar care reuşeşte să adune în preajma ei românii din multe sate de pe acea vale.

Aşa s-a întâmplat şi în data de 18 august, când, în ziua înainte-prăznuirii Schimbării la faţă a Domnului pe stil vechi, preoţi, diaconi şi cântăreţi veniţi din Timoc, Voievodina, Bucureşti, Timişoara şi Reşiţa, împreună cu Ierarhul locului, Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, au săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, împărtăşind binecuvântare şi învăţătură celor prezenţi pe dealul de lângă Isacova.

Au slujit pentru românii de acolo, părintele Ioan Armaşi, secretarul Sectorului comunități externe al Patriarhiei Române, părintele Boian Alexandrovici, parohul Mălainiței și al Remesianei, protopop al Daciei Ripensis și vicar administrativ al Timocului, părintele Ionel Mălaimare, protopopul Alibunarului din Voievodina, părintele Petru Berbentia din Reşiţa, părintele Petru Draghicescu din Timişoara, părintele Petru Măran din Seleuş -Voievodina, părintele Ioan Liviu Micu secretar al protopopiatului Daciei Ripensis și preot slujitor al parohiei din Mălainița și Remesiana, părintele Antonie Isac, parohul de la Bor, și părintele Iel Bobu Lui, parohul al parohiei de Horreum Margi și Isacova, precum şi doi diaconi din Serbia şi România. Din delegaţia reşiţeană, pe lângă tinerii grupului „Strana Strămoşească” a mai fost prezent şi Dl. Erwin Iosef Ţigla, preşedintele Forumului Democrat German al minorităţii germane din Banatul Montan.

După momentul împărtăşirii credincioşilor, Prea Sfinţitul Daniil a rostit un înălţător şi mobilizator cuvânt de învăţătură, adresând celor prezenţi rugămintea să nu uite limba şi tradiţiile moşilor şi strămoşilor, şi, metaforic, să înmulţim pe meleagurile locuite de români numărul „colibelor” în care să ne simţim ca ucenicii pe Muntele Taborului.

După sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele consilier Ioan Armaşi a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, iar părintele Petru Berbentia a vorbit despre relaţiile ce le are parohia reşiţeană cu parohii din Serbia şi Ungaria, relaţii pornite şi binecuvântate de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Parohia reşiţeană a mai oferit parohiei din Isacova, un rând de veşminte, un Sf. Aer pentru Vinerea Mare şi un Liturghier, iar Dl. Erwin Ţigla a oferit albume ale Reşiţei, editate de Forumul German.

Încheierea a făcut-o părintele Boian Alexandrovici, mulţumind tuturor celor prezenţi pentru bucuria de a fi împreună în rugăciune. Ne rugăm lui Dumnezeu ca şi această zi de rugăciune să ne întărească pe toţi şi să ne apropie tot mai mult. Pentru că vrem ca „toţi fraţii să fie împreună”!

Data: 21 august 2011 • Vizualizări: 1033