Sărbătoarea Episcopiei Severinului şi Strehaiei

Sărbătoarea Episcopiei Severinului şi Strehaiei
În a doua zi de Crăciun, la invitaţia Preasfinţitului Nicodim, Episcopul Sverinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului a săvâşit Sfânta Liturghie alături de un sobor de ierarhi la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin
Autor: www.basilica.ro
Arhierei, preoţi, diaconi, monahi, monahii şi credincioşi au participat astăzi, 26 decembrie, la hramul Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Sfânta Liturghie de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin a fost săvârşită de PS Lucian Episcopul Caransebeşul, având alături un sobor de ierarhi, format din: PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei şi PS Emilian Lovişteanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Începând de anul trecut Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana a fost rânduit de Întâistătătorului Eparhiei, PS Părinte Episcop Nicodim, ca Ocrotitor al clerului, monahilor şi credincioşilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei. Sfântul Nicodim este reorganizatorul monahismului de pe aceste meleaguri, întemeind în aceste locuri mai multe mănăstiri, prima ctitorie a sa fiind mănăstirea Vodiţa, atestată documentar la 1370.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit un nou diacon pe seama Catedralei Episcopale, Iulian Eduard Pruiu, un ostenitor al Centrului Eparhial iar părintele Alexandru Negrescu, slujitor al bisericii Sf. Gheorghe din Severin, a primit rangul de iconom stavrofor.

La finalul Sfintei Liturghii au fost prezentate noile apariţii editoriale îngrijite de Editura ,,Didahia Severin” a Episcopiei Severinului şi Strehaiei: ,,Heruvico-chinonicar” -ul lui Anton Pann, ,,Cântece de stea din Mehedinţi”, aşezate pe notaţie liniară şi ,,Canonul Tainei Sf. Maslu”, aşezate pe notaţie psaltică de Arhid. Adrian Maziliţa, ,,Paraclisul Sf. Nicodim”, aşezat pe notaţie psaltică de Mihai Corcodel şi "Paraclisul Sf. Apostol Andrei – Ocrotitorul României", aşezat pe notaţie psaltică de Cătălin Cernătescu.

Data: 27 decembrie 2012 • Vizualizări: 941