Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii în Episcopia Caransebeșului

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii în Episcopia Caransebeșului

Album foto
La praznicul închinat Maicii Domnului din Săptămâna Luminată, sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor” și Mănăstirea Gornea și-au sărbătorit hramul
Autor: Serviciul Prezidial
La praznicul închinat Maicii Domnului din Săptămâna Luminată, sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor” din județul Caraș-Severin s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi în biserica așezământului monahal. La slujbă au participat un număr însemnat de credincioși precum și tineri de la Centrul de tineret „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Moniom.

La final, toți cei prezenți au mers în procesiune până la izvorul aflat în apropierea mănăstirii, unde ierarhul a oficiat slujba sfințirii celei mici a apei sau Aghiasma mică. Credincioșii veniți în număr mare au fost stropiți cu apă sfințită spre vindecare trupească și sufletească și spre luminarea sufletului întru credință și bucurie.

„Chiar dacă vremea a fost nefavorabilă, a fost foarte frig, au venit credincioși mulți de aproape sau de departe pentru că există o tradiție aici la Vasiova ca la Izvorul Tămăduirii să fim la un al doilea hram, pe lângă sărbătoarea Sfântului Ilie Tesviteanul. Ne-am rugat Mântuitorului Hristos să ne tămăduiască și pe noi de neputințele sufletești și trupești pentru rugăciunile Preacuratei Miacii Sale, căci Maica Domnului este cea care ne ocrotește pe fiecare și mijlocește înaintea Tronului Preasfintei Treimi pentru ca noi să fim și să rămânem sănătoși sufletește și trupește”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor” datează din anul 1907 și este situată în apropiere de un izvor de apă cu puteri miraculoase, izvor care a fost, de-a lungul timpului, leacul tămăduitor al multor bolnavi, ca răspuns al rugăciunilor înălțate cu credință spre Dumnezeu.

De asemenea și la Mănăstirea Gornea din județul Caraș-Severin credincioșii veniți să fie alături de obștea mănăstirii în ziua hramului au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de către delegatul Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Eparhiei.

După Sfânta Liturghie toți cei prezenți au mers în procesiune până la aghiasmatarul mănăstirii, unde părintele consilier, alături de un sobor de preoți și diaconi a oficiat slujba sfințirii celei mici a apei sau Aghiasma mică. La final credincioșii veniți în număr mare, printre care și autorități locale, au primit anaforă și au fost stropiți cu apă sfințită pentru luminarea sufletelor, sănătate, binecuvântare şi ajutor de la Dumnezeu. Mânăstirea Gornea are un rol important în reînnoirea vieţii spirituale a ţinuturilor învecinate Dunării şi arată păstrarea tradiţiei monahale ortodoxe în sudul Banatului.


Data: 22 aprilie 2017 • Vizualizări: 3293