Sărbătoarea Parohiei Sărcia din Serbia

Sărbătoarea Parohiei Sărcia din Serbia
Miercuri, 26 octombrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Marelui Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Biserica Ortodoxă Română din Sărcia ( Sutjeska) din Voivodina şi-a sărbătorit hramul, îmbrăcând astfel haine de sărbătoare
Autor: Pr. Petru Berbentia
În dimineaţa zilei, preotul Cristian Popi din Toracul Mare, împreună cu credincioşii români, au întâmpinat oaspeţii veniţi din România. Vizita celor din România, desfăşurată cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a reprezentat un răspuns la prezenţa celor din Sărcia la Reşiţa şi Bocşa, în luna mai a acestui an şi, totodată, o încununare a eforturilor depuse de părintele Petru Berbentia din Reşiţa şi părintele Petru Drăghicescu – Protopopul Toracului, pentru stabilirea unor relaţii bilaterale de bună frăţietate între parohiile Banatului Montan şi din cele din Serbia, acolo unde sunt numeroşi credincioşi români.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un sobor de preoţi din Romania şi Serbia, iar cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Petru Berbentia din Reşiţa, care vorbind despre viaţa şi jertfa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, a subliniat faptul că: „Nu avem nici o scuză dacă executăm orbeşte ordine care pot pune în pericol viaţa noastră religioasă sau relaţiile de dragoste creştină ce trebuiesc să existe între noi toţi, indiferent de care parte a frontierei ne aflăm. Sfântul Dimitrie nu s-a lepădat de credinţă pentru nici un fel de privilegiu şi, deşi a primit ordin să prigonească creştinii din Tesalonic, a declarat el însuşi că este creştin, suferind astfel moarte de martir pentru credinţa sa în Hristos”.

Pentru înfrumuseţarea Sfintei Liturghii, răspunsurile liturgice au fost date de către corul bărbătesc „Armonia” al Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Toracu Mare, condus de prof. George Jurca.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu slujba de tăiere a colacului de hram, specifică îndeosebi satelor de câmpie din partea de vest a României şi din Serbia. Slujba în sine este una de binecuvântare a prinoaselor aduse de un „naş” al Bisericii, de obicei o familie de credincioşi care sprijină în mod deosebit activitatea parohiei, dar este în acelaşi timp şi un moment de predare a ştafetei către cel ce se anunţă benevol spre a fi „naşul” pentru toate activitaţile bisericeşti din anul ce urmează. Prin această frumoasă tradiţie se păstrează astfel o continuitate între credincioşii comunităţii, întărindu-se astfel legăturile dintre membrii acesteia, şi se transmite totodată, bogăţia spirituală a poporului român.

Un ultim moment al festivităţilor de la Sărcia l-a constituit serbarea a celor o sută de ani de la zidirea actualei biserici, precum şi cei o sută douăzeci de ani de la înfiinţarea primului cor bisericesc românesc din localitate. Despre cele două evenimente au vorbit dl. Iancu Murărescu, om de cultură şi redactor al foii româneşti „Sărcia”, precum şi dl. Pavel Pancaricean - Lonti, scriitor şi poet în grai bănăţean, păstrător al tradiţiilor româneşti din Sărcia. Toţi cei prezenţi şi-au exprimat regretul că dl. Valeri Moşescu, unul dintre cei mai activi membrii al Parohiei Sărcia, din motive de sănătate nu a putut fi prezent la această sărbătoare.

La final, s-a semnat şi parafat protocolului oficial de bună-frăţietate dintre parohiile „Pogorârea Sfântului Duh” din Bocşa Montană şi Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sărcia. Cei care şi-au pus semnătura pe actul oficial au fost: părintele Ciprian Costiş din Bocşa şi părintele Cristian Popi din Torac şi Sărcia, precum şi artizanii acestei înfrăţiri: părintele Petru Berbentia şi părintele Petru Drăghicescu. Au fost prezenţi la acest important eveniment şi dl. Erwin Iosef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic al germanilor din Banatul Montan, precum şi membrii ai Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – Govândari” din Reşiţa, ai Bisericii „Înălţarea Domnului” din Berzovia şi membrii delegaţiei Bisericii din Bocşa Montană.

Data: 27 octombrie 2011 • Vizualizări: 894