Sărbătoarea resfinţirii bisericii în parohia Prisaca

Sărbătoarea resfinţirii bisericii în parohia Prisaca

Album foto
În Duminica a VII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a resfinţit biserica parohiei Prisaca din protopopiatul Caransebeş
Autor: Serviciul Prezidial
Duminica a VII a după Rusalii a constituit pentru parohia Prisaca din protopopiatul Caransebeşului o zi de praznic luminos, prin sărbătoarea prilejuită de vizita canonică a Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului.

Aflat pentru prima dată la o Sf. Liturghie în această parohie, Preasfinţia Sa a fost întâmpinat la hotarul satului de autoritatea locală, care alături de tineri îmbrăcaţi în straie de sărbătoare şi-au condus ierarhul la sfânta biserică.

Construită în a doua jumătate a secolului XIX biserica din Prisaca a fost târnosită în anul 1973 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului. În ultima perioadă biserica a suferit ample lucrări de restaurare şi renovare, atât în interior, dar mai ales în exterior. Mai mult decât atât în curtea bisericii a fost construit un altar de vară pentru săvârşirea sfintelor slujbe în anotimpurile prielnice. Preasfinţia Sa rânduit ca ocrotitor al altarului pe Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul, întrucât este un praznic apropiat de data sfinţirii, este un praznic din perioada verii şi este un sfânt ocrotitor foarte cinstit de către bănăţeni.

Cu prilejul vizitei canonice în această parohie, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a săvârşit slujba de resfinţire a bisericii şi de binecuvântare a altarului de vară din curtea lăcaşului de cult. Mai apoi Preasfinţia Sa a săvârşit dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la strană dând răspunsurile grupul vocal al catedralei episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeş.

În încheiere, Preasfinţia Sa a ţinut un cuvânt de învăţătură în cadrul căruia a îndemnat credincioşii la evlavie mai profundă faţă de Dumnezeu şi de Biserica Sa. „În această perioadă foarte grea pentru ţara noastră, în aceste momente de lipsuri materiale şi de criză morală, suntem datori să ne lăsăm vindecaţi de Mântuitorul Iisus Hristos din orbirea ce ne-a cuprins, asemenea orbilor neputincioşi din Sf. Evanghelie. Evanghelia de spune că cei doi orbi se ţineau după El strigând şi zicând: Miluieşte-ne pe noi, Fiule al lui David. Iată că în credinţa lor persistentă şi-au aflat mântuirea cei bolnavi. Tot aşa şi noi trebuie să luăm cu sila împărăţia lui Dumnezeu, prin rugăciune, viaţă curată şi asceză, prin moralitate şi răbdare, prin insistenţă duhovnicească şi credinţă nestrămutată”.

După cuvântul de învăţătură, Chiriarhul acordat acte de cinstire şi diplome de vrednicie ctitorilor, ajutătorilor şi binefăcătorilor parohiei, oameni de bine şi fii ai satului care au sprijinit lucrările de restaurare a bisericii şi de ctitorire a altarului de vară.Data: 11 iulie 2010 • Vizualizări: 928