Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul în Banatul Montan

Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul în Banatul Montan

Album foto
În ajunul sărbătorii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale a Schitului Semenic, precum și a Mănăstirii Vasiova, iar în ziua cinstirii sfântului la Catedrala episcopală din Caransebeș
Autor: Serviciul Prezidial
Pe Muntele Semenic ierarhul a săvârşit sfinţirea cea mică a apei şi apoi a sfinţit o troiţă. Aceasta se află în apropierea izvorului numit „Scăldătorea vulturilor”, loc sfânt cu ape tămăduitoare în care se organizau pelerinaje la care participau mai ales credincioşi din Valea Almăjului Troița a fost ridicată în apropierea unei vechi bisericuțe de lemn care a ars la sfârşitul secolului al XIX-lea. La orele serii, potrivit tradiției, Preasfințitul Lucian, a fost prezent în mijlocul obștii monahale a mănăstirii „Sfântul Ilie de la Izvor” Vasiova. Chiriarhul a oficiat, în altarul de vară al așezământului monahal, slujba Vecerniei cu Litie. La slujbă au participat autorităţi centrale şi locale, precum şi un număr impresionant de credincioşi.

La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Catedrala episcopală din Caransebeş şi-a cinstit ocrotitorul. Sărbătoarea a debutat cu o procesiune de la Centrul Eparhial la catedrala episcopală, iar apoi Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei, diac. Mihail Constantin Călin a fost hirotonit preot pe seama paraclisului episcopal cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Caransebeş. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date Corul catedralei mitropolitane din Timişioara.

„Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu și în acest an, să ne rugăm împreună în catedrala noastră episcopală din Caransebeș la sărbătoarea celui care reprezintă în sinaxarul Bisericii noastre Vechiul Testament, la pomenirea și cinstirea Sfântului Slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul, cel care nu a gustat moartea, ci s-a înălțat cu trupul la cer. Sfântul Proroc Ilie, cel care stă de vorbă pe Muntele Taborului cu Moise, omul lui Dumnezeu, cel care stă de vorbă cu Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, trasnfigurat. Cu duhul și puterea lui Ilie a venit la plinirea vremii și Sfântul Proroc Înaintemergător și Botezător Ioan și credem și mărturism că Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul va reveni pe pământ ca Înaintemergător al celei de a doua veniri a lui Hristos!”, a arătat Preasfințitul Lucian, în cuvântul său.

Catedrala episcopală din Caransebeş a primit la data de 12 septembrie 2010, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un al doilea hram, ocrotitorul acesteia devenind Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Această prăznuire s-a adăugat hramului tradiţional „Învierea Domnului”. La slujbă au participat autorităţi judeţene și locale, precum şi un număr însemnat de credincioşi din localitate și împrejurimi.