Sărbătoarea Sfinților Trei Ierahi la Caransebeș

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierahi la Caransebeș

Album foto
La sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a slujit la Catedrala Episcopală din Caransebeș
Autor: Serviciul Prezidial
La sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi elevii seminarişti de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, precum şi studenţii teologi ai Secției de Teologie Ortodoxă-Didactică din Caransebeș, alături de numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie în Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş.

Sfânta slujbă a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. La momentul potrivit foarte mulţi teologi și credincioși s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți toți preoții profesori, profesorii, studenții și elevii seminariști trecuți la Domnul. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, care a evidențiat aportul fundamental al Sfinților Trei Ierarhi în învățământul teologic, precum și modelul lor de viețuire în concordanță cu Evanghelia pe care au propovăduit-o. Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul „Tibiscum” al Secției de Teologie Ortodoxă-Didactică din Caransebeș, dirijat de părintele Gheorghe Tistu.

„Se știe foarte bine că cetatea Caransebeșului are o frumoasă tradiție în ce privește învățământul teologic. Aici am avut o instituție de învățământ teologic încă din anul 1865 și până astăzi școala de teologie din Caransebeș continuă să dea foarte mulți preoți, profesori de religie și credincioși binepregătiți, care și dacă nu-și asumă misiunea preoțească sau propovăduirea lui Hristos de la catedră rămân cu o școală teologică și sunt ca niște candele ale credinței ortodoxe aprinse în această lume secularizată și din ce în ce mai indiferentă din punct de vedere spiritual. Îl rugăm pe Dumnezeu ca pentru rugăciunile Sfinților Trei Ierarhi să binecuvinteze pe mai departe învățământul teologic din eparhia noastră, pe toți dascălii de teologie și pe toți elevii și studenții teologi, care învață, se roagă și viețuiesc pe aceste meleaguri”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

La final Preasfințitul Părinte Lucian a conferit Diploma de excelență „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, tuturor profesorilor de la instituțiile de învățământ teologic din Caransebeș, precum și clericilor, slujitori la Catedrala episcopală, pentru că Sfântul Antim Ivireanul a fost nu numai un ierarh, ci și un dascăl de teologie, iar în acest mod au fost cinstiți toți dascălii de teologie din Caransebeș și a fost încheiat anul comemorativ 2016, care a fost închinat acestui sfânt martir.


Data: 30 ianuarie 2017 • Vizualizări: 1306