Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi
La sărbătoarea Sf. Cuvioase Parascheva, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a participat la hramul Catedralei Mitropolitane din Iași
Autor: www.basilica.ro
Mii de pelerini au participat, marți, 14 octombrie 2014, la hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, în ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către IPS Părinte Pavel, Mitropolit de Sisaniou şi Siatistis, înconjurat de un sobor de 25 ierarhi din ţară şi străinătate. La slujba de astăzi au participat numeroşi preoţi, stareţi şi stareţe de mănăstiri, precum şi mii de pelerini din întreaga ţară. După citirea Evangheliei, PS Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul hramului din acest an de la Iaşi şi intitulat Pelerini întâmpinaţi la Iaşi de Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu.

La rândul său, IPS Părinte Pavel, Mitropolit de Sisaniou şi Siatistis, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre cinstirea de care se bucură Sfânta Parascheva în rândul popoarelor ortodoxe, dar şi despre modelul ei de credinţă ce ar trebui urmat de toţi oamenii din zilele noastre: „S-au adunat astăzi aici creştini veniţi din multe părţi ale lumii creştine ortodoxe şi pentru că Sfânta Parascheva, aşa cum se ştie, în timpul vieţii sale a poposit în diferite locuri, iar după trecerea ei la Domnul trecând cu sfintele ei moaşte din cetate în cetate şi ajungând în cetatea cea binecuvântată a Iaşilor a sfinţit fiecare loc”.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a adresat câteva gânduri credincioşilor, mulţumind Preafericitului Părinte patriarh Daniel pentru mesajul transmis şi pentru binecuvântarea dată de a fi aduse la Iaşi moaştele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu: „Să mergeţi la casele dumneavoastră cu nădejdea că Dumnezeu nu ne părăseşte, că Dumnezeu ne ocroteşte, dar şi cu determinarea fiecăruia să fiţi luptători. Mergeţi cu voinţă puternică mai departe că nu pot necazurile vieţii să fie mai puternice decât credinţa noastră în Hristos Domnul. Permiteţi-mi acum să aduc mulţumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru cuvântul de învăţătură, pentru trimiterea sfintelor moaşte ale Sfântului Constantin şi pentru faptul că de-a lungul celor 18 ani de păstorire aici ca mitropolit a făcut în aşa fel ca hramul acesta să fie an de an tot mai frumos şi mai căutat de oameni de aici şi din alte părţi ale ţării”.

De asemenea, Părintele Mitropolit Teofan a mulţumit tuturor celor care au contribuit la organizarea evenimentelor prilejuite de hramul Sfintei Parascheva din acest an, precum şi miilor de pelerini care au înfrumuseţat prin prezenţa lor sărbătoarea de la Iaşi.

Data: 15 octombrie 2014 • Vizualizări: 687