Sărbătoarea Sfintelor Paști la Caransebeș

Sărbătoarea Sfintelor Paști la Caransebeș

Album foto
Numeroşi credincioşi au participat la Slujba Învierii Domnului în noaptea Sfintelor Paşti, la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş
Autor: Serviciul Prezidial
Numeroşi credincioşi au participat la Slujba Învierii Domnului în noaptea Sfintelor Paşti, la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş. Slujba Învierii a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un mare sobor de preoţi şi diaconi.

Prima parte a Utreniei Învierii a fost oficiată pe esplanada catedralei episcopale, apoi a continuat în interiorul acesteia, unde potrivit obiceiului Preasfințitul Lucian a sfinţit „Paştile”, pâinea şi vinul, din care credincioşii vor lua în fiecare zi din Săptămâna Luminată.

În cuvântul adresat credincioșilor, Preasfințitul Lucian a arătat semnificația Praznicului Învierii Mântuitorului: „În prima cântare din Canonul Învierii este sintetizată semnificația Praznicului de astăzi: «Ziua Învierii popoare să ne luminăm, Paștile Domnului Paștile, căci din moarte la viață și de pe pământ la cer, Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi, cei ce-I cântăm cântare de biruință». Așadar, Hristos cel înviat ne-a trecut din moartea păcatului și din întunericul necunoștinței la viața cea veșnică și plină de lumina Preasfintei Treimi. Acest praznic este unul al bucuriei, al veseliei duhovnicești și al păcii, pe care doar Hristos cel înviat poate să ne-o dăruiască, iar noi cei care participăm la slujbele Bisericii și credem în moartea și învierea Mântuitorului suntem trecuți de pe pământ la cer”.

Şi anul acesta a fost adusă în Episcopia Caransebeşului, Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului din Ierusalim. Astfel, o delegaţie a Episcopiei Caransebeşului, dimpreună cu primarul municipiului Caransebeş, Ion Marcel Vela, s-a deplasat la Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara, unde au întâmpinat Sfânta Lumină adusă cu un avion de la Bucureşti. De asemenea, o delegaţie condusă de primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu a dus Sfânta Lumină şi în bisericile municipiului reşedinţă de judeţ.

Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită la Catedrala episcopală, în prima zi a Sfintelor Paşti, de către Preasfinţitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi, iar răspunsurile au fost date de corul acestui sfânt locaş, condus de părintele Gheorghe Tistu.

La orele serii, Preasfinţitul Lucian a oficiat slujba Vecerniei sau „A Doua Înviere”, în Catedrala episcopală din Caransebeş, în cadrul căreia, potrivit tradiţiei Bisericii noastre, a fost citită pericopa evanghelică în mai multe limbi.

Data: 21 aprilie 2014 • Vizualizări: 1256