Sărbătoarea tuturor Sfinților, ocrotitorii Mănăstirii Piatra Scrisă

Sărbătoarea tuturor Sfinților, ocrotitorii Mănăstirii Piatra Scrisă

Album foto
În prima duminică după Rusalii, numeroși credincioși au adus cinste tuturor sfinților la așezământul monahal închinat acestui praznic, Mănăstirea Piatra Scrisă
Autor: Serviciul Prezidial
În Duminica Tuturor Sfinților, un număr mare de credincioși veniți atât din Episcopia Caransebeșului, cât și din alte regiuni ale țării, și-au îndreptat și în acest an pașii spre Mănăstirea Piatra Scrisă, care a îmbrăcat straie de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorii.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

De asemenea, credincioșii prezenți au avut posibilitatea de a se închina la un fragment din moaștele Sfântului Nectarie aduse de la Schitul Feneș și la un fragment din moaștele Sfântului Irodion de la Lainici.

„Suntem în Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii, o duminică specială pentru credincioșii din Banat și nu numai, pentru că în această duminică, preoții și credincioșii își îndreaptă pașii spre Mănăstirea Piatra Scrisă de la Armeniș, o mănăstire care împlinește aproape 100 de ani. În jurul acestei mănăstiri, la Duminica Tuturor Sfinților, se adună credincioși din eparhia noastră, din Banat, din Oltenia și din alte zone ca, împreună cu toți sfinții, să ne rugăm cu pace Domnului și să mulțumim Preasintei Treimi pentru toate darurile pe care le-a revărsat și le revarsă asupra noastră și, nu în ultimul rând, să mulțumim Domnului că a trimis la plinirea vremii pe Duhul cel Preasfânt peste Sfinții Ucenici și Apostoli, la fiecare plinire a vremii trimițând și nouă pe Duhul cel Preasfânt ca să ne transforme pe noi și darurile pe care le punem înainte. În mod special, la Liturghie, când pâinea și vinul se transformă, prin Duhul Sfânt, în Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, iar noi, prin pogorârea Duhului Sfânt, ne transformăm, devenind oameni purtători de Duh Sfânt sau nefmatofori, pentru că venim la biserică ca să ne umplem cu toții de Duhul cel Preasfânt și ca să îi imităm pe sfinții care i-au plăcut lui Dumnezeu din veac și care, de la bun început, L-au imitat pe Hristos. Sfinții L-au urmat pe Hristos cu toată responsabilitatea și demnitatea”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Mănăstirea Piatra Scrisă se află la 25 de kilometri distanță de Caransebeș, pe drumul E70, înspre Băile Herculane. Așezământul monahal a luat ființă în locul în care a fost descoperită, pe o stâncă, icoana Sfintei Treimi, apărută acolo în mod miraculos, considerându-se astfel că locul a fost anume ales de Dumnezeu pentru construirea lăcașului Său sfânt. Prima mențiune documentară, singura despre Piatra Scrisă, apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”. Icoana a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caransebeșul de Orșova, ea putând fi văzută și astăzi pe stânca negricioasă. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, la hramul așezământului mănăstiresc.


Data: 3 iunie 2018 • Vizualizări: 1242