Schitul Bogâltin îşi va serba hramul

Schitul Bogâltin îşi va serba hramul
Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului va participa la hramul Schitului "Sf. Apostol Petru şi Pavel" - Bogâltin
Autor: Serviciul Exarhat
La praznicul Sf. Ap. Petru şi Pavel Schitul Bogâltin îşi va serba hramul. Cu acest prilej Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian va săvârşi Sf. Liturghie arhierească în ziua de prăznuire a hramului mănăstiresc.

În ajunul praznicului, începând cu ora 20.00 se va oficia slujba de priveghere în biserica schitului. În dimineaţa zilei de 29 iunie, începând cu ora 6.30 se va oficia slujba de sfinţire a apei, la ora 7.00 Taina Sf. Maslu, iar de la orele 8.00 slujba acatistului Sf. Ap. Petru şi Pavel.

La ora 9.30 va fi întâmpinat Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian şi se va oficia Sf. Liturghie arhierească într-un foişor special amenajat în curtea schitului. Tot cu acest prilej, cu binecuvântarea Chiriarhului va fi adusă icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni de la mănăstirea Călugăra pentru ca toţi pelerinii şi închinătoarii să se poată închina înaintea acestui tezaur a mănăstirii Călugăra, care prin rugăciune şi credinţă tămăduieşte orice boală şi neputinţă.

Şi în acest an credincioşi din Eparhia Caransebeşului sunt aşteptaţi să participe la hramul mănăstiresc de la Bogâltin, unde să guste din dulceaţa şi mireasma rugăciunii din tinda schitului.

Schitul Bogâltin izvorăşte din dorinţa credincioşilor de a avea locaş binecuvântat în preajma munţilor Cornerevei unde călugării să se roage neîncetat pentru lume. Piatra de temelie a bisericii s-a pus în anul 1949, construcţia schitului fiind dirijată şi executată de ctitorul Ioan Rădulescu cu sprijinul credincioşilor din Bogâltin, Cornereva şi de pe Valea Almăjului. Târnosirea bisericii s-a făcut în ziua de 8 iulie 1959 de către Mitropolitul Banatului Vasile Lăzărescu. Viaţa monahală a început prin venirea părintelui Alexie Udrea dar nu a durat prea mult întrucât prin decretul 410din 1959 schitul a fost desfiinţat şi a trecut în administrarea parohiei Bogâltin. Reparaţii s-au mai făcut 1978 prin purtarea de grijă a protopopului Dimitrie Grama. Viaţa monahală s-a reînodat începând cu slujirea călugărească a părintelui ieromonah Teodosie Şerban. Odată cu reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului în anul 1994 cu binecuvântarea Episcopilor Emilian Birdaş şi Laurenţiu Streza, lucrarea cea mai importantă ctitorindu-se cu osteneala ieromonahului Nectarie Câşlariu.

Data: 28 iunie 2010 • Vizualizări: 1260