Schitul Gornea ridicat la rang de mănăstire

Schitul Gornea ridicat la rang de mănăstire
În cadrul lucrărilor Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Banatului, ce a avut loc la data de 18 noiembrie 2010 la reşedinţa mitropolitană din Timişoara, schitul cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” – Gornea a fost ridicat la rangul de mănăstire
Autor: Serviciul exarhat
În cadrul lucrărilor Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Banatului, ce a avut loc la data de 18 noiembrie 2010 la reşedinţa mitropolitană din Timişoara, sub preşedenţia Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului, schitul cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” – Gornea a fost ridicat la rangul de mănăstire

Potrivit art. 113 alin e) din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Sinodul Mitropolitan aprobă ridicarea schiturilor la rang de mănăstire, la recomandarea motivată a chiriarhilor.

Despre evoluţia duhovnicească şi administrativă a aşezământului monahal, Preasfinţitul părinte Lucian, Episcopul caransebeşului ne-a mărturisit: „Clisura Dunării este un spaţiu geografi, dar şi duhovnicesc important pentru Eparhia noastră. Săpăturile arheologice efectuate pe Clisura Dunării au scos la iveală şi câteva obiecte cu însemne creştine care datează din secolul IV-V. Toate acestea dimpreună cu iniţiativa şi implicarea protopopului Ion Văran, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Laurenţiu Streza, pe atunci Episcop al Caransebeşului, actualmente Mitropolitul Ardealului, a luat fiinţă schitul din vecinătatea comunei Gornea.

Terenul şi clădirea aferentă au fost donate Episcopiei, acestea fiind un fost pichet grăniceresc. Începând cu luna mai a anului 2001, viaţa monahală a luat fiinţă prin aşezarea la acest schit a monahiilor Macaria şi Anastasia Grăpean împreună cu ieromonahul Valerian de la Schitul Pătrunsa, judeţul Vălcea.

În anul 2002 s-a construit trapeza, chiliile, bucătăriile şi arhondaricul pentru credincioşi, iar în anul 2003 la praznicul “Izvorul Tămăduirii” s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică a schitului.

Paraclisul mănăstiresc a fost târnosit în data de 21 noiembrie 2006, iar în anul acesta, la data de 7 noiembrie, a fost târnosită biserica mare a aşezământului monahal.

Ţinând seama de cele mai sus prezentate în conformitate cu art. 75 alin 1 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române am propus sinodului mitropolitan ridicarea acestui aşezământ monahal la rangul de mănăstire, fiind singura aşezare călugărească a eparhiei noastre pe clisura Dunării”.

În consecinţă prin hotărârea cu nr. 1832/2010 a sinodului mitropolitan, schitul cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” – Gornea a primit statutul de mănăstire, hotărârea fiind comunicată obştii manahale cu prilejul prăznuirii hramului mănăstiresc.

Data: 23 noiembrie 2010 • Vizualizări: 1463