Schitul „Înălțarea Domnului” de la Reșița și-a sărbătorit hramul

Schitul „Înălțarea Domnului” de la Reșița și-a sărbătorit hramul

Album foto
La Schitul de pe Dealul Arșilor ce străjuiește municipiul Reșița s-au adunat mulți credincioși la Praznicul Înălțării Domnului pentru a participa la hramul așezământului monahal
Autor: Serviciul Prezidial
Sfânta Liturghie a fost oficiată din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, alături fiind un sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară. Părintele vicar a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru eroii neamului, la finalul Sfintei Liturghii, întrucât la Praznicul Înălțării Domnului este și ziua națională a eroilor neamului românesc. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

În cuvântul adresat celor prezenți părintele Constantin Timiș a amintit faptul că „sărbătoarea Înălțării Domnului Hristos a avut ca scop înălțarea întregii umanități și Slava Preasfintei Treimi”. De asemenea, părintele a mai arătat că „în fiecare Sfântă Liturghie cei prezenți trăiesc Înălțarea Domnului, căci așa cum a afirmat Sfântul Grigorie Palama, Hristos se înalță ori de câte ori se pogoară la fiecare Liturghie, pentru că El se pogoară și sfințește materia și o transformă în mâncare și băutură spre iertarea păcatelor și spre dobândirea vieții veșnice, iar pe noi ne înalță duhovnicește la cer, cei ce ne împărtășim cu El”.

Întrucât așezământul monahal de la Reșița nu are o biserică, doar un paraclis de iarnă, părintele arhimandrit a îndemnat pe bunii credincioși să se alăture la desfășurarea lucrărilor de ridicare a noii bisericii, care se află în construcție și va purta hramul Bunei Vestiri, subliniind necesitatea acesteia deoarece aici vin foarte mulți credincioși să se înalțe sufletește pe acest Munte al Măslinilor din preajma Reşiţei, așa cum este numit.

Construcţia Schitului „Înălțarea Domnului” Reşiţa a început în toamna anului 2004 pe terenul donat de o familie de credincioşi din Reşiţa, de către părintele stareţ protos. Daniil Cozmaniuc ajutat de un preot misionar pr. Simion din Reşiţa şi un grup de credincioşi. La acest așezământ credincioșii care vin au posibilitatea să se închine și la o copie fidelă a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „TRIHIRUSA” ce se află la Mănăstirea Hilandaru în Sfântul Munte Athos, fiind pictată de către părinţii români de la Mănăstirea Vatoped special pentru aşezământul monahal din Reşiţa.

Data: 18 mai 2018 • Vizualizări: 609