Schitul Poiana Mărului își va sărbători hramul

Schitul Poiana Mărului își va sărbători hramul
La sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Schitul Poiana Mărului din județul Caraș-Severin își va sărbătorii hramul
Autor: Serviciul Prezidial
La sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Schitul Poiana Mărului din județul Caraș-Severin își va sărbătorii hramul. Cu acest prilej luni, 23 iunie și marți, 24 iunie, sunt așteptați credincioși din Eparhia Caransebeșului și din alte zone ale Banatului, să se adune în rugăciune și să participe la slujbele ce se vor oficia de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

În seara zilei de luni, 23 iunie, la orele 17:00, se va pleca în procesiune cu Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, de la Parohia Măru spre sfânta mănăstire. Aici se va oficia Slujba Vecerniei şi a Litiei, urmată de Slujba Utreniei, Acatistul Sf. Ioan Botezătorul şi se vor face rugăciuni de dezlegare.

În zorii zilei de marți, 24 iunie, se va oficia Slujba de Sfințire a apei și Taina Sfântului Maslu. În continuare Sfânta Liturghie arhierească va fi săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de corala bărbătească „Contrast” din Timișoara. După sfintele slujbe se va oficia slujba de sfințire a noii trapeze de vară a schitului, iar mai apoi se va oferi o agapă frăţească pentru toţi pelerinii.

Situată în peisajul turistic bănăţean din staţiunea Poiana Mărului, acest aşezământ monahal a luat fiinţă la iniţiativa preotului Dorel Fercea şi a credincioşilor din Parohia Măru înainte de Revoluţia din 1989. Biserica zidită în cadrul complexului monahal şi-a primit târnosirea la data de 24 iunie 2008 prin lucrarea mâinilor Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului după osteneala de doi ani de zile a monahiei stareţe Olimpiada Tiliuţă, împreună cu obştea de călugăriţe care a adus binecuvântarea şi liniştea mănăstirilor ortodoxe în Poiana Mărului a Văii Bistrei. Astfel în anul 2009 s-a amenajat primul corp de chilii dintr-o veche baracă a sucursalei Hidroconstrucția Bistra.

În anul 2010 s-au făcut demersuri pentru ctitorirea unui nou corp de chilii și a unui paraclis de iarnă în cadrul acestui edificiu. Piatra de temelie a paraclisului a fost așezată la data de 24 iunie 2013, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian și a fost închinat Maicii Domnului la praznicul Intrării în Biserică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Atât corpul vechi de chilii, cât și noua construcție, vor dobândi la finalizare și o latură filantropică, destinată copiilor abandonați.

Actualmente osteneala vieţuitoarelor se îndreaptă spre definitivarea lucrărilor de amenajare a ansamblului monahal și peisagistic, precum și a atelierelor de pictură, broderie și croitorie. Printre activităţile administrative călugăriţele vieţuitoare se îndeletnicesc şi cu confecţionarea de veşminte preoţeşti în atelierele de croitorie și broderie. Cadrul natural şi aerul curat oferă pelerinului şi turistului momente de înălţare sufletească şi sănătate trupească în tinda mănăstirii de la Poiana Mărului.

Data: 23 iunie 2014 • Vizualizări: 1435