Schitul Poiana Mărului îşi sărbătoreşte hramul

Schitul Poiana Mărului îşi sărbătoreşte hramul
La praznicul „Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul”, Schitul Poiana Mărului îşi sărbătoreşte hramul
Autor: Serviciul Prezidial
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Parohia Măru va fi adusă în pelerinaj la aşezământul monahal cu prilejul sărbătoririi hramului. Programul liturgic al sfintelor slujbe este urmatorul:

Duminică, 23 iunie, la ora 17, va avea loc procesiunea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Parohia Măru la mănăstire. La ora 19 va fi oficiată Slujba Pavecerniţei cu Litie, iar la ora 22 slujba Utreniei şi Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul.

Luni, 24 iunie, la ora 7, va avea loc slujba de Sfinţire a apei după care se va săvârşi Taina Sfântului Maslu. La ora 9 va fi întâmpinat Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului, Preasfinţitul Lucian, care va sfinţi o troiţă ridicată în incinta mănăstirii, apoi va oficia Sfânta Liturghie. De asemenea, după săvârşirea Sfintei Liturghii, ierarhul va pune piatra de temelie pentru noul paraclis de iarnă al aşezământului monahal.

Situată în peisajul turistic bănăţean din staţiunea Poiana Mărului această mănăstire a luat fiinţă la iniţiativa preotului paroh Dorel Fercea şi a credincioşilor din Parohia Măru înainte de Revoluţia din 1989. Lucrările începute au fost sistate datorită opoziţiei regimului comunist.

Odată cu reînfiinţarea Episcopiei în anul 1994 cu binecuvântarea vrednicului de amintere Episcop Emilian Birdaş al Caransebeşului s-au reluat lucrările de ctitorire care s-au întrerupt la scurt timp din lipsa de fonduri. Reluarea construirii aşezământului monahal a început în anul 2000, când cu binecuvântarea IPS Laurenţiu, Mitopolitul Ardealului, la vremea respectivă fiind episcop al Caransebeşului, s-au demarat lucrările de ridicare a bisericii mănăstireşti, finalizate doi ani mai târziu.

Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeşului a hoărât la 1 februarie 2007 schimbarea destinaţiei mănăstirii transformând-o în schit de călugăriţe. Biserica zidită în cadrul complexului monahal şi-a primit târnosirea la data de 24 iunie 2008 prin lucrarea mâinilor Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, după osteneala de doi ani de zile a monahiei stareţe Olimpiada Tiliuţă împreună cu obştea de călugăriţe, care a adus binecuvântarea şi liniştea mănăstirii ortodoxe în Poiana Mărului a Văii Bistrei.


Credincioşi din mai multe zone ale Banatului sunt aşteptaţi să poposească în rugăciune la schitul Poiana Mărului şi să se închine la icoana făcătoare de minuni care datează din secolul al XVI-lea.

Data: 22 iunie 2013 • Vizualizări: 1151