Şcoala de vară „Credinţa altfel”

Şcoala de vară „Credinţa altfel”

Album foto
În perioada 29 iulie - 2 august, s-a desfăşurat în stațiunea Băile Herculane prima ediţie a școlii de vară „Credinţa altfel”
Autor: Serviciul Social-Misionar
Au participat 16 tineri şi copii cu vârste între 10-15 ani, membri ai Centrului de Tineret Reșița Montană care au fost, în acest fel, recompensați pentru activitățile deosebite pe care le-au derulat de la începutul anului. Inițiativa organizării unei școli de vară a apărut din nevoia de a continua activităţile catehetice desfăşurate în cadrul centrului şi pe perioada vacanței de vară, dar şi pentru a încuraja şi pe mai departe tinerii de a participa la activităţi cu carter duhovnicesc în Biserică.

Activităţile şcolii de vară au fost structurate pe trei direcţii: duhovnicești, de formare–învăţare şi de recreere şi divertisment şi s-au desfășurat cu binecuvântarea Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, sub coordonarea directă a reprezentantului Centrului Eparhial, a pr. Mihai Ciucur, inspector pentru activitățile cu tinerii.

Sfânta Liturghie – centrul preocupărilor duhovnicești

În cadrul activităților duhovicești Sfânta Liturghie a constituit elementul central și punctul culminant al zilelor pentrecute de copii la Băile Herculane. Participarea lor la Sfânta Liturghie a fost una activă, reală și directă: tinerii s-au împărtășit cu Sfintele Taine și au dat răspunsurile la strană, alături de coordonatori. De asemenea, programul a cuprins rostirea rugăciunilor de dimineață și a celor de seară în comun, în biserica Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului”, precum și participarea la slujba Paraclisului Maicii Domnului, odată cu intrarea în Postul Adormirii Maicii Domnului. Ultima seară petrecută împreună a oferit participanților ocazia de a purta discuții duhovnicești cu cordonatorii școlii de vară pe teme de interes pentru ei. Discuțiile au fost urmate, în mod firesc, de o acțiune comună, copii și coordonatori, în care cu toții s-au spovedit pentru a se pregăti cum se cuvine pentru participarea la Sfânta Liturghie. La toate acestea s-a adăugat încă un element important în viața duhovnicească: postul, pe care copiii l-au înțeles și chiar l-au practicat începând cu ziua de miercuri, 31 iulie.

Discuții duhovnicești, rugăciune, cântare la strană, post, spovedanie, Sfânta Liturghie, unirea cu Hristos prin Sfintele Taine sunt, iată, motivele care ne fac să credem că aceste zile au fost pentru tinerii reșițeni de un real folos duhovnicesc, dar și motive în plus de a înțelege mai bine credința ortodoxă.

Lecții interactive – sau cum putem cunoaște credința altfel

Deși se află în plină vacanță, pentru tinerii centrului de la Reșița, zilele petrecute la Herculane s-au constituit și într-un prilej de învățare prin aprofundarea sau fixarea cunoștințelor religioase dobândite la ora de religie sau la biserică. Prin utilizarea unor metode altfel decât lecțiile clasice, proiecții video, prezentări și reprezentări grafice, discuții interactive, întreceri pe echipe, participanții și-au însușit cunoștințe noi și au împărtășit din experiențele lor într-un cadru prietenos și interactiv. Prin folosirea acestor metode s-au putut înțelege noțiuni mai complexe precum Revelația Dumnezeiască și modalitățile ei de transmitere, Sfânta Tradiție și Sfânta Scriptură, crearea lumii ș.a. Cunoștințele acumulate au fost ulterior aplicate în cadrul unor jocuri și concursuri pe echipe.

Un accent deosebit în cadrul activităților formatoare s-a pus pe lucrul în echipă, copii participând la jocuri și concursuri care au avut rolul să îi conștientizeze de ce e bine să lucreze în echipă, cum se lucrează în echipă și ce calități trebuie să aibă un bun lider.

Relaxare și drumeții în natură

Programul școlii de vară a inclus, pe lângă participarea la sfintele slujbe și activitățile de învățare, și o gamă variată de activități de relaxare și recreere. Pentru că stațiunea de pa Valea Cernei este recunoscută pentru apele sale termale în întreaga lume, participanții nu au pierdut ocazia de a merge la ștrandurile termale unde s-au relaxat și au petrecut momente frumoase, beneficiind și de o vreme pe măsură. Au avut, apoi, ocazia să viziteze principalele obiective turistice din stațiune, unii copii fiind pentru prima dată aici. Un moment important în cadrul acestor activități l-a constituit drumeția prin pădurile și pe stâncile Domogledului în ascensiunea spre punctul turistic numit Crucea Albă care străjuiește stațiunea de la poalele Domogledului. Sus, la cruce, copiii au participat la o lecție și la un concurs de cunoștințe religioase care a avut ca temă prezența lui Dumnezeu în tot ceea ce ne înconjoară și modul cum natura se supune Creatorului de mii de ani, spre deosebire de om care, uneori, încearcă să strice ceea ce Dumnezeu a creat. Un exemplu evident în acest sens a fost, pentru toți, faptul că zona vizitată face parte din Parcul Național Domogled – Valea Cernei, o arie potejată recunoscută prin specii de floră și faună unice în țară.

Jocuri, concursuri și premii

Pentru a stimula și mai mult interesul copiilor și pentru a crește atractivitatea lecțiilor prezentate, copiii au participat pe toată perioada școlii de vară la concursuri pe echipe. Ei au fost împărțiți încă de la început în patru echipe: porumbeii, șoimii, cățelușii și pisicile, creându-se astfel o competiție foarte interesantă și apreciată de copii. Probele de concurs au fost dintre cele mai diverse: de la teste de cunoștințe religioase, la concursuri de îndemânare, atenție sau de interpretare a unor cântece. În final, în cadrul festivității de încheiere a școlii de vară, au fost înmânate diplome și premii tuturor participanților, iar echipa Porumbeilor, care s-a clasat pe primul loc în competiție, a primit trofeul primei ediții a școlii de vară Credința altfel. Au urmat în ordine, echipa Șoimilor, cea a Pisicilor și cea a Cățelușilor, dar, la final, copiii au înețeles că pentru toți aceste zile s-au constituit într-un câștig cert.

Generația tânără – prioritatea zero a Bisericii

Prima ediție a școlii de vară de la Băile Herculane se înscrie în contextul creșterii interesului și a importanței pe care Biserica o acordă tinerei generații, misiunea cu tinerii fiind considerată de multe voci o prioritate zero pentru viitorul nostru al tuturor. În special în contextul actual în care tinerii se zbat într-un haos fără precedent în care nepăsarea, imoralitatea și desfrâul de toate felurile sunt elemente definitorii și în care familia este puternic afectată de dificultățile economice și nu numai, acest gen de preocupări din partea Bisericii au darul de a le oferi tinerilor speranță, încredere și reperele spre adevăratele valori. Tocmai din aceste motive considerăm că școala de vară ”Credința altfel” s-a constituit într-o reușită, pentru că a concretizat de o manieră categorică și fără echivoc în inimile celor tineri valori precum comuniunea, dragostea, rugăciunea, frumosul și binele. Putem considera, fără teama de a greși, că programul divers și complex oferit tinerilor în aceste zile, se poate constitui într-un exemplu de bună practică în ceea ce privește înțelegerea dar,mai mult decât atât, în ceea ce privește trăirea în mod autentic a credinței noastre strămoșești de către generația de mâine.

Data: 3 august 2013 • Vizualizări: 685