Sculptorul și scriitorul Bata Marianov în dialog cu tinerii

Sculptorul și scriitorul Bata Marianov în dialog cu tinerii
Sâmbătă, 25 martie, a avut loc întâlnirea cu sculptorul și scriitorul Bata Marianov
Un om de o simplitate complexă așa cum și lemnul său, la început simplu, prinde rațiuni prin perpetuarea unei munci ce se prezintă mai apoi ca și artă pentru ochii ce își cer o mică atenție de beatitudine.

Această întâlnire între tinerii de toate vârstele și Bata Marianov a avut loc la demisolul catedralei „Învierea Domnului”și ,,Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, în cadrul cercului de lectură „Fărâmituri de lectură cu ceai”.

După o scurtă introducere a domnului Bata Marianov, s-au citit de către o parte din tinerii implicați în această acțiune fragmente din operele sale. Acestea au avut ca finalitate câte o întrebare la care s-a raspuns cu drag și sinceritate. Printre întrebari au fost punctate curiozități în legătură cu perspectiva sa asupra rețelelor de socializare; perspectiva sa despre artă, cultură și socitatea în care trăim astăzi.

De asemenea, s-a oferit libertatea de a se adresa întrebări din partea tuturor celor prezenți. Una dintre întrebări fiind legată cu alegerea sa de a sculpta în lemn. Răspunsul a fost unul simplu și anume faptul că în momentul când a făcut această alegere existau trei forme mari de exprimare prin sculptură: bronz, piatră și lemn. Cel din urmă fiind cel care oferea o mai mare individualitate în munca sa, ce avea să prindă forme estetice și raționale. Iar ca o informație anexă, fundamentul motivațional și de coordonate în drumul unui artist au fost adunate de către domnul Bata în numele lui Constantin Brâncuși.

Tot dintre tinerii implicați, a fost susținut un moment muzical de către o domnișoară Anne Szaniszlo, ce mereu este alături de cercul de lectură prin talentul său. Moment artistic succedat apoi de către recitarea unor poeme personale ale lui Bata Marianov de către el însușii.

Această întâlnire a avut loc ca necesitate de cunoaștere a ideii de cultură și artă pentru rațiunea și inima tinerilor indiferent de vârsta lor. Un impuls de frumos și de inteligență ce sperăm ca va continua să răsune între pereții demisolului Catedralei episcopale din Caransebeș.

Întâlnirea a luat sfârșit cu mulțumirile domnului Rada Petrișor, pentru cuvintele împărtășite tinerilor și pentru faptul că domnul Bata Marianov a acceptat invitația cercului de lectură. De asemenea, mulțumind nu în ultimul rând episcopiei Caransebeșului și Preasfințitului Lucian Mic pentru mijlocirea acestei acțiuni de frumos și inteligență. Toate acestea fiind oferite pentru mintea și inima oamenilor ce se doresc oameni.

Data: 29 martie 2017 • Vizualizări: 516