Seară de rugăciune în Parohia Coronini

Seară de rugăciune în Parohia Coronini
Miercuri, 17 noiembrie, în parohia Coronini din protopopiatul Oraviţa credincioşii s-au adunat în rugăciune şi cântare duhovnicească
Autor: Pr. Remus Căta
Seara duhovnicească a fost un popas de rugăciune la începutul postului, dar şi un imbold de a continua pe mai departe calea acestui post - privind la ieslea minunată - până la slăvitul praznic al Naşterii Domnului. Trupul are postul lui oprindu-l de la unele bucate, iar sufletul raţional, substanţa duhovnicească, are hrană potrivită cu natura sa. Această hrană este cuvântul lui Dumnezeu,rugăciunile, citirea psaltirii, cântarea sfântă religioasă. Omul nu trăieşte numai ca animalul, mâncând şi bând; el cugetă, iubeşte, se roagă, gândeşte. Ceea ce hrăneşte cugetul lui, iubirea lui, este Cuvântul lui Dumnezeu. De aceea şi Mântuitorul când a fost ispitit de satana în pustie şi i-a zis să facă pietrele pâini, Domnul Hristos i-a răspuns: ,,Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu!"(Mt. 4, 4)

Cu această “pâine” ce ne-a fost dăruită ca hrană duhovnicească ne-am hrănit sufletele,noi, preoţii Centrului Pastoral Misionar Moldova-Nouă şi credincioşii din Parohia Coronini, Protopopiatul Oraviţa,în seara de 17 noiembrie,la începutul postului când un sobor de 7 preoţi au săvârşit Sfânta Taină a Maslului.Între aceştia amintim:pr.Bogdan Belu şi pr.Iova Megheleş de la Parohia Sf.M.Mc.Gheorghe Moldova-Nouă,pr.Dorin Nistoran de la Parohia Sicheviţa,pr.Dan Nistoran de la Parohia Gornea,pr.Radu Ţenovici de la Parohia Moldoviţa şi pr.Ioan Matei de la Parohia Şuşca

La strană au dat răspunsurile:pr.Ioan Nedelcu de la Parohia Pojejena, pr. Mihai Ienea de la Parohia Coronini şi pr.Cristian Ienea de la Parohia Berzasca, împreună cu cântăreţii de la parohia gazdă.

În cuvântul de învăţătură părintele Bogdan Belu de la Parohia “Sf.M.Mc. Gheorghe” Moldova-Nouă a evidenţiat între altele urcuşul duhovnicesc vorbind despre post, spovedanie şi scara ce trebuie s-o urcăm spre a ne desăvârşi religios-moral,după cum a spus marele istoric Nicolae Iorga: ‘Orice treaptă urcată în viaţă este un nou altar de jertfă’.

Viaţa duhovnicească este defapt viaţa nouă în Hristos pentru că dacă citim în Noul Testament vom observa că apostolii şi ucenicii lui Iisus vorbesc foarte mult despre această nouă viaţă. "Omul caută faimă, bani, adrenalină, dar nu poate trăi plenar decât întru Hristos” spunea un părinte al bisericii.

În încheiere părintele paroh Mihai Ienea a făcut mulţumirile cuvenite tuturor celor prezenţi invitând preoţii la casa parohială pentru o agapă frăţească unde au avut loc discuţii privind următoarele întâlniri şi modul lor de desfăşurare.

Întâlnirea următoare va avea loc la Parohia Şuşca în 21 noiembrie la Praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului.

Data: 19 noiembrie 2010 • Vizualizări: 968