Seară duhovnicească în Parohia Borlova

Seară duhovnicească în Parohia Borlova
Cu prilejul săptămânii duhovniceşti, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat marţi seara în mijlocul credincioşilor Parohiei Borlova din Protopopiatul Caransebeş.
Autor: Serviciul Prezidial
Cu prilejul săptămânii duhovniceşti, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat marţi seara în mijlocul credincioşilor Parohiei Borlova din Protopopiatul Caransebeş. Cu această ocazie a oficiat slujba Vecerniei, fiind înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

La slujbă au participat autorităţi locale, tineri şi copii, precum numeroşi credincioşi şi credincioase, biserica parohială cu hramul „Înălţarea Domnului” dovedindu-se, si de data aceasta, a fi neîncăpătoare.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către Chiriarh, care a precizat: „Ştim că Postul Mare este urcuşul nostru spre învierea şi mai ştim, după cum ne învaţă Sfântul Apostol Pavel, că învierea lui Hristos este învierea noastră, iar Sfinţii Părinţi definesc postul, gândindu-se în special la Postul Mare, ca fiind foame şi sete după Dumnezeu. Suntem chemaţi în această perioadă a anului bisericesc la rugăciune intensă, la rugăciune curată, la rugăciune de umilinţă şi de pocăinţă. Suntem datori în această perioadă să intensificăm rugăciunea de umilinţă şi pocăinţă, canoanele de pocăinţă şi ştim că în Postul Mare citim cel mai frumos tratat sau imn al pocăinţei, şi anume Canonul cel Mare, sau Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Iubiţi credincioşi şi credincioase, să nu lăsăm păcatele pe care le-am săvârşit să fie neiertate şi nepocăite. De aceea, perioada Postului Mare este prin excelenţă o perioadă a pocăinţei, în aceste şapte săptămâni suntem chemaţi la pocăinţă intensă: metanii, închinăciuni, rugăciuni, post, milostenie şi celelalte virtuţi care împodobesc şi înfrumuseţează sufletul omului şi atunci binecuvântarea lui Dumnezeu se va revărsa, nu numai asupra noastră, ci şi asupra urmaşilor noştri.

A urmat apoi un moment artistic în care micuţii credincioşi ai parohiei, înveşmântaţi în straie populare, au rostit poezii şi au intonat cântece religioase specifice acestei perioade a Sfântului şi Marelui Post al Paştilor.

La finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a miruit credincioşii şi le-a împărţit acestora iconiţe, apoi a participat la agapa frăţească oferită de părintele paroh Virgil Voinea dimpreună cu Consiliul Parohial, în cinstea acestui important eveniment duhovnicesc.

Data: 7 martie 2012 • Vizualizări: 963