Seară duhovnicească la Filia Cicleni

Seară duhovnicească la Filia Cicleni
În seara zilei de 22 martie 2011, Presfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a cercetat Filia Cicleni, Parohia Dalci, Protopopiatul Caransebeşului
Autor: Serviciul Prezidial
În seara zilei de 22 martie 2011, Presfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a cercetat Filia Cicleni, Parohia Dalci, Protopopiatul Caransebeşului. Cu acest prilej a săvârşit slujba Acatistului Bunei Vestiri. Slujba a fost oficiată în faţa locaşului de cult, iar la aceasta au participat autorităţi locale precum numeroşi credincioşi şi credincioase.

La finalul slujbei Chiriarhul a ţinut un bogat cuvânt de învăţătură: „Am ţinut în mod special ca în acest post al Paştilor să poposim duhovniceşte şi în Filia Cicleni. În acestă bisericuţă foarte mică am săvârşit o slujbă deosebită, o slujbă pe care dumneavoastră o cunoaşteţi şi anume Acatistul Bunei Vestiri. Este pentru prima dată când mă aflu aici, însă pentru programul pastoral-misionar al Episcopiei Caransebeşului sunt importante nu numai parohiile mari ci şi filiile chiar dacă sunt puţini credincioşi în acestea. Iată astăzi, cu trei zile înaintea Praznicului Bunei Vestiri, ne aflăm la dumneavoastră şi socotim acestă slujbă de seară, acest acatist, ca o înainte-prăznuire a Bunei Vestiri. Mă bucur foarte mult că sunteţi în jurul sfântului locaş adunaţi şi chiar dacă nu este foarte cald afară, putem considera că astăzi este o zi de primăvară duhovnicească pentru episcopia noastră, pentru comuna Turnu Ruieni şi în mod cu totul special pentru Parohia Dalci cu Filia Cicleni. În acestă seară am cinstit Sfânta Cruce, pentru că Duminica a treia a Postului Mare este închinată Sfintei Cruci, şi totodată am cinstit-o şi pe Maica Domnului pentru că Dumnezeu a rânduit ca în această săptămână să avem şi Praznicul Bunei Vestiri”.

Capela din Filia Cicleni are hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” şi a fost ridicată prin strădania credincioşilor în anul 1912. Clopotul datează din anul 1886, probabil că a existat în localitate un locaş bisericesc mai vechi. Primarul localităţii Turnu Ruieni, dl Harambaşa Petru, a asigurat credincioşii Filiei Cicleni, că începând cu anul acesta va acorda sprijin material pentru lucrările de renovare care se impun capelei din localitatea Cicleni.

Vizita Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a reprezentat o premieră pentru Filia Cicleni, fiind primul episcop care a cercetat canonic credincioşii Filiei Cicleni.

Data: 24 martie 2011 • Vizualizări: 1176