Seară duhovnicească la parohia Moldoviţa

Seară duhovnicească la parohia Moldoviţa
În seara zilei de joi, 21 octombrie 2010 a avut loc prima seară duhovnicească în Clisura Dunării
Autor: Pr. Remus Căta
Serile duhovniceşti devenite deja tradiţie în perioada celor două mari posturi( al Naşterii Domnului şi cel al Sf. Paşti) au debutat în Centrul Pastoral Misionar Moldova-Nouă în seara zilei de joi, 21 octombrie, prin săvârşirea slujbei Paraclisului Maicii Domnului în biserica parohiei Moldoviţa, rugăciune oficiată de toţi cei 12 preoţi din Clisura Dunării prezenţi la acest moment de înălţare duhovnicească şi bucurie sufletească pentru credincioşii veniţi la rugăciune, prezenţă care a făcut să sporească prin rugăciune lucrarea harului în această sfântă zi.

Din sobor au făcut parte: pr. Iova Megheleş şi pr. Bogdan Belu de la parohia Sf.M.Mc.Gheorghe Moldova-Nouă, pr.Dorin Nistoran de la parohia Sicheviţa, pr. Dan Nistoran de la parohia Gornea, pr.Mihai Ienea de la parohia Coronini, pr.Cristian Ienea de la parohia Berzasca, pr.Marcel Mărculescu de la parohia “Adormirea Maicii Domnului” Moldova-Nouă, pr.Marian Sarchiz de la parohia Padina Matei, pr.Radu Ţenovici de la parohia Moldoviţa, pr.Ioan Matei de la parohia Şuşca, pr.Ioan Nedelcu de la parohia Pojejena şi pr.Remus Căta de la parohia “Sf. Împ.Constantin şi Elena” - Moldova-Nouă şi coordonatorul Centrului Pastoral Misionar.

Cu toate că parohia numără puţine familii, fiind printre cele mai mici comunităţi din Episcopia Caransebeşului, tânărul preot paroh Radu Ţenovici a reuşit să mobilizeze credincioşii pe a căror feţe se putea citi emoţia sfântă izvorâtă din sfinţenia slujbei, de parcă ar vrea să rostească frumoasele cuvinte ale cunoscutei rugăciuni: „În Biserica slavei tale stând, în cer ni se pare a sta….”

După oficierea slujbei de sară, preotul Dan Nistoran de la Parohia Gornea a ţinut o cateheză despre însemnătatea Sf. Liturghii, punând totodată în valoare importanţa Sf. Euharistii în viaţa credincioşilor, ca o prelungire sau o actualizare permanentă a jertfei Mântuitorului pentru mântuirea noastră. De aceea Sf. Liturghie ne procură darul cel mai de preţ pe care l-a dat Dumnezeu oamenilor şi ea constituie centrul întregului cult divin public ortodox, având ca scop sfinţirea credincioşilor

Cuvântul de încheiere l-a avut părintele paroh care a mulţumit tuturor celor prezenţi şi a făcut invitaţia la agapa frăţească la Căminul Cultural, care a fost organizată prin osteneala credincioşilor parohiei gazdă, sub îndrumarea părintelui şi unde preoţii au purtat discuţii administrative făcând şi unele propuneri pentru o mai temeinică desfăşurare a serilor duhovniceşti, ce vor urma în celelalte parohii accentuându-se necesitatea implicarii cât mai mult a tinerilor în viaţa bisericii.

Următoarea întâlnire va avea loc vineri 29 octombrie la Parohia Padina Matei cu săvârşirea Sf.Maslu.

Data: 22 octombrie 2010 • Vizualizări: 1103